CONTRACT DE ANGAJARE
Nr. .... Din data de ..........
Art. 1. PREVEDERI GENERALE
S.C. .................., cu sediul in str. .......... nr. ..., bl. ..., ap. ..., sector ..., localitatea...............,
si
.............................. Domiciliat(a) in str. ......................., nr. ..........., bl. .......... sc. ............., ap. ........., et. ........., sector/judet .......................... localitatea ..........................., incheie prezentul contract de angajare.
Art. 2. DURATA CONTRACTULUI
S.C. .............. angajeaza pe ........................... incepand cu data de ......................, pe o perioada nedeterminata.
Art. 3. SARCINILE ANGAJATULUI
S.C. ........... este de acord sa angajeze pe ...................... in functia de ......................................., sarcinile de lucru ale angajatului vor fi cele stipulate expres in fisa postului, ce face parte integranta din prezentul contract.
Angajatul va trebui, de asemenea, sa duca la indeplinire orice alte sarcini care, de obicei, revin functiei de ..............................., ca si alte activitati pe care le solicita S.C. ............... Angajatul este de acord sa duca la indeplinire sarcinile pe masura posibilitatilor si experientei sale. Angajatul este de acord, de asemenea, sa lucreze norma intreaga de timp determinata prin prezentul contract de angajare.
Art. 4. PLATA ANGAJATULUI
S.C. ........................... ii va plati angajatului o remuneratie de ............ lei lunar, din care salariul de baza este de ................. lei.
Conform art. 87 alin. 3 retributia cuvenita pentru munca prestata nu poate face obiectul unor retineri decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.
Salariul poate fi modificat in raport cu cresterea inflatiei, prin acordul ambelor parti contractante (S.C. .............. si angajat).
Art. 5. RAMBURSAREA CHELTUIELILOR
S.C. .............. este de acord sa ramburseze angajatului, cheltuielile pe care le face din partea S.C. .............. si pentru S.C. .............. si cu care S.C. .............. este de acord in prealabil. Pentru a i se deconta cheltuielile, angajatul trebuie sa prezinte firmei o lista amanuntita a cheltuielilor insotita de chitantele corespunzatoare.
Art. 6. CONCEDIUL DE ODIHNA
Angajatul are dreptul la minim 18 zile lucratoare, concediu de odihna pe an conform art. 1 din Legea nr. 6/1992. Angajatul isi va lua concediul in perioada de timp stabilita de S.C. .............. si angajat de comun acord.
Art. 7. CONCEDIUL MEDICAL.
Angajatul are dreptul la maximum ............ zile de concediu de boala sau incapacitate de munca platit pe an. S.C. .............. poate solicita angajatului o explicatie scrisa a motivelor absentei sale, inclusiv o nota de la medic care sa ateste motivul medical al incapacitatii de munca a angajatului.
Art. 8. CONCEDII FARA PLATA
Angajatul are dreptul la concedii fara plata a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile anual, ce se pot acorda pentru rezolvarea situatiilor personale prevazute in art. 25, alin. 2 din H.G. nr. 250/1992.
Pe durata concediilor fara plata, persoana in cauza isi pastreaza calitatea de salariat si nu ii este afectata vechimea in munca (art. 25 din aceeasi hotarare a Guvernului).
Art. 9. INCETAREA CONTRACTULUI DE ANGAJARE
S.C. .............. poate pune capat acestui contract de angajare imediat ce angajatul a incalcat prevederile contractului de angajare sau orice alte restrictii legale in timpul indeplinirii sarcinilor de serviciu, inclusiv (insa nu numai) in caz de necinste, incompetenta condamnare pentru infractiune.
Angajatul va fi platit pentru perioada de lucru efectuata pana la data incetarii contractului.
S.C. .............. poate pune capat in scris acestui contract de angajare printr-o instiintare inaintata cu 15 zile in prealabil, daca angajatul devine inapt fizic sau mental dupa cum atesta certificatul unui medic ales de S.C. ...............
Conform art. 131 din Codul muncii, unitatea are obligatia sa acorde un preaviz de 15 zile lucratoare, in cazul desfacerii contractului de munca din initiativa sa pentru motivele prevazute de art. 130, alin. 1, lit. a-f din Codul muncii.
Angajatului i se va plati salariul pentru timpul de lucru efectuat.
Potrivit art. 129 din Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta si prin acordul partilor, care consimt sa nu continue raporturile lor de munca stabilite anterior.
Conform art. 135 din Codul muncii, salariatul trebuie sa-l informeze pe patron despre intentia sa de a inceta raporturile de munca cu S.C. ............, cu 15 zile lucratoare inainte, iar daca detine o functie de conducere, preavizul este de 30 de zile. Nerespectarea acestor termene si parasirea serviciului constituie abatere disciplinara si poate fi sanctionata disciplinar prin desfacerea contractului de munca.
La initiativa salariatului, contractul de munca inceteaza in momentul implinirii termenelor de 15 sau, dupa caz 30 de zile, nefiind necesara in acest scop, nici o aprobare a angajatorului.
Conform art. 146 din Codul muncii, contractul persoanei angajate nu poate fi desfacut din initiativa S.C.7 .............., in timpul incapacitatii temporare de munca, in caz de graviditate, in timpul concediului de maternitate, in perioada de alaptare si in perioada in care ingrijeste copilul bolnav, in afara de cazurile prevazute la art. 130 alin. 1 lit. c, d, g, j, k, si l din Codul muncii.
Moartea angajatului determina incetarea imediata a contractului de angajare. Potrivit legii, mostenitorului angajatului i se va plati salariul acestuia pentru perioada de lucru efectuata.
Art. 10. CLAUZELE SPECIALE ALE CONTRACTULUI DE ANGAJARE
Angajatului S.C. .............. ii sunt interzise:
1. dezvaluirea de catre angajatul S.C. .............. a unor date secrete privind activitatea firmei catre o terta persoana fizica sau juridica.
2. comunicarea sau raspandirea in public de catre salariatul S.C. ........... de afirmatii asupra societatii sau activitatii acesteia, menite sa induca in eroare si sa-i creeze o situatie defavorabila in avantajul unei persoane fizice sau juridice.
Faptele prevazute la punctele 1, 2 si 3 constituie contraventii conform art. 4 din Legea nr. 11/1991, daca nu sunt savarsite in altfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.
3. rezultatele activitatii efectuate in cadrul S.C. .............. sunt proprietatea exclusiva a firmei si nu pot fi divulgate pe nici o cale catre o terta persoana fara acordul firmei.
4. orice activitate de colaborare a angajatului cu o terta persoana (numai o activitate ce este similara activitatilor desfasurate la S.C. ..............), se poate face doar cu acordul S.C. ...............
5. angajatul va raspunde pentru calitatea muncii prestate in limitele vinovatiei sale, si se va inscrie in termenele reale de executie prevazute pentru lucrarea in curs.
6. angajatul are obligatia sa se incadreze in programul de lucru stabilit, fiind sanctionat pentru incalcarea acestuia cu vinovatie.
Aceste fapte vor fi sanctionate conform legilor in vigoare.
Dupa cum atesta semnaturile de mai jos, S.C. .............. si angajatul au semnat acest contract de angajare la data de 199...
S.C. ...............................
Prin ...............................
In calitate de .....................
ANGAJAT
..................