Joi, 2024-04-18, 6:56 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Sindrom sau boala: oboseala cronica

Identificat inca din 1985, sindromul oboselii cronice corespunde unei slabiri intense a organismului, care dureaza mai mult de 6 luni si care nu cedeaza dupa o perioada de odihna. Aceasta afectiune nu prezinta o cauza evidenta, dar chiar si cel mai mic fapt cotidian devine greu de realizat. Este o patologie misterioasa recunoscuta in tarile occidentale ca atare, insa la noi intirzie aceasta recunoastere.

Imaginati-va ca suferiti de gripa in fiecare zi, cu dureri musculare, ca sinteti la fel de epuizat ca si cum ati fi alergat la maraton, iar starea dureaza mai multe saptamini, luni sau chiar ani. Iata cu ce se aseamana sindromul oboselii cronice. Acesta nu va omoara, dar va ruineaza viata.


Cum se manifesta oboseala cronica

Chiar daca perceptia maladiei evolueaza, victimele se simt deseori neintelese de catre medici. Acestui inconvenient i se adauga o stare de rau general, tulburari precum dureri articulare sau musculare, dureri de cap s.a. Sindromul are origini misterioase, chiar daca cercetarea avanseaza.

In realitate, nimeni nu contesta existenta unei oboseli inexplicabile, care se traduce prin lipsa energiei pina la epuizare. Impactul acestor simptome asupra calitatii vietii si moralului persoanei afectate este important. Pentru a recunoaste ca starea de oboseala persistenta si inexplicabila este un sindrom al oboselii cronice trebuie definite anumite criterii. Prezenta sindromului exista numai daca oboseala se manifesta mai bine de 6 luni si nu dispare dupa perioade de odihna si nici daca sint diminuate activitatile zilnice cu cel putin 50 la suta. In plus, trebuie sa existe cel putin patru dintre urmatoarele opt simptome:

- Dureri la nivelul gitului;

- Umflarea ganglionilor gitului sau ai axilelor;

- Dureri articulare;

- Dureri musculare;

- Tulburari de memorie si lipsa concentrarii;

- Dureri de cap;

- Tulburari digestive: crampe ale stomacului sau intestinelor, constipatie, diaree etc.;

- Tulburari ale somnului;

- Stare de rau care dureaza mai mult de 24 de ore dupa efort;

- Alte manifestari precum transpiratiile nocturne, palpitatiile, slabirea, tusea sint de luat in seama. Totusi, diagnosticul acestei afectiuni trebuie sa se stabileasca cu mare atentie, excluzindu-se orice alta cauza a unei patologii psihiatrice sau medicale care ar putea explica oboseala.

Cauzele sindromului sint misterioase

Au fost emise tot felul de teorii pentru a explica aparitia sindromului oboselii cronice: psihologice, infectioase, nutritionale... Recent, cercetatorii au emis ipoteza unei dereglari a imunitatii organismului. Dar acest fapt ramine de confirmat. In anumite cazuri, sindromul poate surveni dupa o infectie virala. De asemenea, este similar unei alte boli numita fibromialgia, care se caracterizeaza prin oboseala cronica si dureri multiple difuze in tot corpul.

In afara afectiunilor bine cunoscute care determina starea de oboseala (cancerul, anemia, problemele endocrine, hepatita, apnea in somn etc.), anumite boli greu de diagnosticat ar putea fi implicate. Hemocromatoza, afectiune cauzata de supraincarcarea cu fier, se pare ca trece neobservata si este la originea oboselii cronice inexplicabile.

Sindromul oboselii cronice este o boala ignorata

Cei care sint afectati au probleme legate de intelegerea simptomelor de care sufera, mai ales ca nici medicilor nu le este prea usor sa identifice diagnosticul. Pacientul incepe sa alerge de la un medic la altul pentru a afla de ce sufera. Din pacate, dialogul dintre bolnav si medic poate sa ia o intorsatura nefavorabila, deoarece primul nu stie cum sa caracterizeze raul pe care il resimte, utilizind termeni globali, iar specialistul cauta elementele tangibile pentru stabilirea diagnosticului.

Explicarea bolii nu este intotdeauna unica si atunci examenele medicale trebuie sa determine daca nu cumva este vorba despre o carenta de fier. Tulburarile endocrine (tiroida, suprarenalele, hipofiza, paratiroida) pot provoca stari puternice de oboseala.

Femeile sint mai afectate decit barbatii

Oboseala cronica atinge in majoritate femeile. Specialistii explica acest lucru prin faptul ca femeile nu iau in serios timpul de odihna, afectiunile de care sufera. Pentru a se simti bine femeile ar trebui sa fie mai egoiste. Cind un barbat este bolnav ramine in pat si amina tot ce are de facut. Cind o femeie este bolnava continua sa-si consume energia pentru ceilalti. Atunci nu mai este nici o surpriza ca femeile se simt mai obosite decit barbatii. Acesta este inca un motiv in plus pentru a investiga oboseala intr-un mod global: din punct de vedere fizic, psihologic si social.

Terapii pentru sindromul oboselii cronice

Nu exista inca un tratament specific al sindromului de oboseala, iar solutiile propuse vizeaza doar calmarea simptomelor. Sustinerea morala este importanta, deoarece consecintele asupra calitatii vietii se manifesta si in sfera excluderii bolnavului din mediul sau familial sau social. Au fost incercate tot felul de terapii in cazul oboselii cronice, precum imunoglobulinele, corticoidele, medicamente pentru stimularea imunitatii sau pentru modificarea nivelului nutritional (vitamine, minerale...). Dar nici un medicament nu si-a dovedit eficienta reala, iar efectul pastilelor nu a fost cel scontat.

Recent, in Statele Unite ale Americii este testat un medicament numit Ampligen, care ar putea fi destinat in mod deosebit persoanelor suferinde de oboseala cronica. Acest produs ar stimula producerea de interferon, care actioneaza asupra imunitatii. Dar acest medicament nu este inca disponibil in Europa pentru ca nu sint demonstrate adevaratele beneficii.

Evitati stresul si dormiti bine

Deocamdata se recomanda pacientilor evitarea, in masura in care este posibil, a stresului si mentinerea unei activitati fizice ori de cite ori au ocazia, in special este bine sa practice mersul pe jos. In fapt, exercitiile fizice sint benefice in general pentru sanatatea organismului. Insa, mare atentie la maniera de a le practica, adica in mod rezonabil, deoarece efortul excesiv poate declansa stari de lesin sau altele mai grave la acesti pacienti. Fondatoarea Asociatiei franceze a sindromului oboselii cronice si de fibromialgie, Annick Lalanne, nu crede sa o astfel de practica este posibila la unii dintre pacienti, ei fiind atit de epuizati incit nu-si mai revin de ani buni, devenind astfel foarte sedentari.

Bunele obiceiuri de somn trebuie sa fie stimulate, prin trezire si culcare la ore regulate. Diminetile prelungite pina la 10:00-11:00 afecteaza echilibrul odihnei. Daca tranchilizantele sau somniferele pot ajuta in caz de insomnie acuta, este bine de stiut ca unele dintre ele, precum benzodiazepinele, pot de asemenea agrava oboseala din cauza efectelor musculare. Aceste substante sint periculoase si pentru ca provoaca dependenta.

Terapii paleative

Pacientilor le sint prescrise diverse terapii pentru a incerca atenuarea tulburarilor de care sufera:

- medicamente analgezice pentru calmarea durerilor acute de cap;

- antiinflamatoare pentru a lupta impotriva circeilor si amortelilor;

- relaxante musculare in caz de dureri la acest nivel.

Insa rezultatele nu sint intotdeauna la nivelul asteptarilor pentru ca medicamentele mentionate inlatura pentru moment simptomele resimtite de pacient, si nu actioneaza direct asupra cauzei.

Pe de alta parte, tulburarile psihologice sau tristetea sint frecvente in cazurile de oboseala cronica. Aceste probleme apar, in principal, din cauza lipsei de recunostinta sociala: bolnavii au trebuit sa renunte la locul de munca sau au beneficiat de program de lucru redus sau de alte masuri care le-au putut permite pastrarea unei vieti profesionale, dar nu asemanatoare cu a colegilor care poate ii privesc altfel. In plus, victimele oboselii cronice se adreseaza deseori mai multor medici, alergind de la unul la celalalt timp de mai multi ani pina cind li se stabileste un diagnostic corect. Aceasta perioada de asteptare este evident inca o sursa de angoasa. De asemenea, concediul medical platit este greu de obtinut.

In acest context, frecventarea unei asociatii sau a unui grup de discutii format din oameni cu aceeasi problema se poate dovedi utila, deoarece permite eliberarea sau descarcarea prin cuvinte si distrugerea sentimentului de izolare. In cazurile cele mai serioase, prescrierea unor medicamente antidepresive este recomandata, aceste pastile avind si un impact asupra somnului. Psihoterapiile cognitive nu trebuie neglijate la acei pacienti care trebuie sa se descurce cu afectiunea cronica fara sa-si intrerupa activitatile obisnuite. Terapia psihologica are rolul de a ameliora calitatea vietii lor si chiar de a diminua putin starea de oboseala.

Alimente privilegiate si alimente de evitat

Regimul de viata trebuie sa asigure un somn suficient si reparator, dar si o alimentatie echilibrata. Se recomanda un mic dejun consistent si luarea mesei la ore regulate in timpul zilei pentru mentinerea energiei optime. Dieta trebuie sa cuprinda fructe, legume, cereale, carne slaba sau peste, lactate. De asemenea, este bine sa se consume multa apa, cel putin 8 pahare pe zi, pentru evitarea deshidratarii si oboselii pe care o antreneaza.

Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice ar trebui sa evite alimentele susceptibile de cauzarea unui stres suplimentar organismului. Alcoolul, alimentele bogate in grasimi si cele care contin mult zahar pot accentua simptomele de oboseala provocind diverse tulburari digestive. Materiile grase nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 30 la suta din totalul caloriilor. Cafeaua, ceaiul si cola sint energizante, dar contribuie si ele la cresterea stresului. Deci ar trebui redusa consumarea acestora sau cel mai bine eliminata.

Sportul si psihoterapia impotriva oboselii cronice

Daca va simtiti epuizat de mai multe luni, nu aveti chef sa rezolvati problemele cotidiane, dormiti rau si nu va mai amintiti prea bine ce trebuie sa faceti poate inseamna ca suferiti de sindromul oboselii cronice. Un virus, factori psihologici se regasesc printre cauzele aparitiei afectiunii, dar cauza adevarata inca nu a fost identificata. Un studiu anglo-saxon incearca sa descifreze misterul acestei boli controversate.

Anomaliile sistemului imunitar si neurohormonal au fost de asemenea suspectate, insa cauzele reale ale sindromului oboselii cronice nu au fost determinate cu certitudine. O analiza aprofundata a literaturii internationale de specialitate a condus cercetatorii englezi si americani catre concluzia conform careia singurele tratamente eficiente ale misteriosului sindrom sint exercitiile fizice si psihoterapia cognitiva. Asta nu inseamna ca maladia este de origine psihologica.

Daca Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut existenta sindromului oboselii cronice, care se pare ca este de 2-3 ori mai frecvent la femei decit la barbati, specialistii in medicina nu sint intotdeauna de acord intre ei. Dezbaterea are loc in principal in sfera cauzelor (fizice sau psihice) si exista cel putin patru definitii in lume asupra sindromului. Dupa Agentia americana pentru cercetarea calitatii vietii, oboseala cronica ar afecta intre 0,04 si 2,6 la suta dintre indivizi si nu numai persoane cu functii superioare.

Cercetarile demonstreaza ca activitatea fizica practicata sub supravegherea unui specialist si terapia psihologica permit gestionarea stresului si a oboselii cronice.

Rezultatele a 44 de studii medicale

Pentru o afectiune asa de ciudata sint prescrise tratamente diverse. Cum era de banuit, tot felul de terapii au fost incercate pentru a reda forma celor care se simt obositi cronic. Doua echipe de cercetatori englezi si americani si-au propus sa afle daca exista mijloace reale pentru tratarea acestui sindrom.

Pentru a realiza cercetarea respectiva au utilizat 19 banci de date medicale specializate, au parcurs 350 de studii dintre care au supus atentiei 44, de unde au ales 2.801 pacienti in total. Criteriile de selectie ale acestor studii au constat in rigoarea lor stiintifica si prezenta unei solutii terapeutice.

Rezultatele lor se apropie de ceea ce am amintit mai sus despre tratamente. In timp ce multi bolnavi se pling de oboseala atunci cind depun efort, exercitiile fizice moderate ar fi binevenite in reducerea acestui simptom. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste terapia cognitiva, care diminueaza oboseala si imbunatateste calitatea vietii pacientilor. Conform specialistilor, aceste concluzii nu dovedesc totusi ca afectiunea este numai de origine psihologica. Chiar daca maladia se datoreaza unei disfunctionalitati a organismului, restabilirea activitatii fizice si terapia psihologica ar putea atenua consecintele grave.

In schimb, beneficiile medicamentelor care actioneaza asupra imunitatii prescrise uneori pentru oboseala cronica s-au dovedit incerte, desi unele tratamente precum imunoglobulinele sau corticoidele se pare ca au unele efecte pozitive, dar sint limitate.

Cit despre celelalte strategii propuse: suplimente nutritionale (aminoacizi, vitamine, minerale...), medicamente antidepresive sau alte tratamente neconventionale (osteopatie, homeopatie, masaj...), studiile au aratat ca exista efecte clinice favorabile, dar insuficiente daca sint practicate separat.


Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare