Ca simptom tusea este mai putin periculoasa pe termen scurt, dar in final este distructiva, pentru organism tocmai prin cronicitatea sa si deci prin necesitatea unui tratament indelungat. Fumatorii se obisnuiesc cu greutatile respiratiei lor si nu iau in considerare ca aceste dificultati se accentueaza cu fiecare zi ce trece. Auzi pe cite un fumator spunind: eu, azi am tusit mai mult, dar poate fi si din cauza vremii; miine o sa-mi treaca. Sistemul acesta de autoamagire nu duce la nimic bun; mai mult, daca ne gindim la efectele nicotinei ca actiune chimica asupra organismului, vom vedea ca afecteaza (prin vasoconstrictie) circulatia singelui, cu consecinte destul de grave, mergind pina la o pareza, fenomene de dezorientare in timp si spatiu, chiar necesitatea amputarii unui picior (cazul arteritei).
Celor suferinzi de tulburari circulatorii de acest gen, le amintim expresia cunoscuta ce li se spune fumatorilor ca fiecare tigara fumata reprezinta un nou cui la cosciug.
Tratamentul va cunoaste mai multe etape si va fi specific fiecarei cauze declansatoare si intretinatoare a bolii, stadiului in care se afla boala si gradul de afectare a organismului celui in suferinta.
Prima recomandare este ca bolnavul sa se lase de fumat (stim ca cerem cel mai greu lucru).
sa mearga cit mai mult prin zone de parcuri, excursii in zone de cimpie si dealuri moderate ca inaltime si usor de parcurs.
sa faca o gimnastica respiratorie corecta.
un sport minim, o alergare pe o alee, va va da posibilitatea sa va apreciati capacitatea respiratorie si ce este mai interesant va fi ca dindu-va singuri seama de insufiecinta in care va aflati, veti lua hotarirea de a reduce fumatul.
Tratamentul bioenergetic presupune:
a) invatarea bolnavului cum sa respire; mai exact cum sa inspire si cum sa expire.
determinarea bolnavului sa vada ce inspira si ce expira.
sa simta ce se produce in el, in cadrul acestui ciclu (act respirator).
sa isi permita, cu timpul, sa perceapa si sa controleze din aproape in aproape, centimetru cu centimetru, modul in care aerul, umplind plaminii, face curatirea si energizarea de care are nevoie.
b) luarea de catre terapeut a contactului bioenergetic cu pacientul si crearea unei compatibilitati frecventiale de rezonante energetice.
Incepind cu respiratia; primul lucru va fi sa asezam pacientul cu fata spre rasarit iar noi ne vom aseza cu fata spre el la distanta cea mai convenabila astfel ca sa ne putem pune comod palmele pe cutia sa toracica, de o parte si alta a sternului (pe pieptul lui).
Orele cele mai bune de facut acest prim pas de invatare si tratare sint cele de dimineata, cam la ora rasaritului soarelui. Chiar daca soarele nu se vede din cauxa norilor pozitia de orientare a bolnavului va fi mereu aceasta, spre rasarit.
Daca este soare, lumina va scalda fata bolnavului, iar acesta va privi razele ce-l invadeaza. Va incepe prin a spune buna dimineata, soare! O data cu aceasta urare se vede cum pielea de pe fruntea sa se descreteste si pe fata ii apare un zimbet.
l Sugeram bolnavului sa-si aminteasca de o zi insorita din copilarie, cind era cald, era bine, era frumos, iar el se juca in plin soare.
l Cerindu-i sa priveasca razele ce vin spre el, ii explicam ca acestea sint facute din particule stralucitoare, ca nistre mici sfere pe care el le inspira ca fiind componente ale aerului tras in plamini. Constientizind ca asa stau lucrurile, el va fi indemnat sa vada mental cum odata intrata in piept aceasta sursa radianta, va face sa i se lumineze, de sus in jos, proportional cu inspiratul, toata cutia toracica.
El trebuie sa vada albul luminii care, pe masura ce coboara spre plamini (incepind de la nari in jos pina la baza pulmonara), face sa alunge intunericul si prin aceasta curatenie a negurei alunga si boala.
Invatam bolnavul sa vizualizeze o patura de aer luminos cum se intinde intii pe jumatatea din spate in cutia toracica (de 2-3 degete grosime), apoi ajungind la baza se asaza orizontal pina la peretele anterior toracic, unde sta putin, apoi urca prin fata plaminului si termina prin alta mica pauza (inspir in 3 timpi ca un suspin) dupa care, in expir, se arunca afara negura din mijlocul acestui invelis de lumina.
Daca pe parcurs, dupa prima sedinta sub supraveghere, credem ca am putea trece singuri la exersarea respiratiei, putem incerca dar mereu, cu prudenta si atentie la starea ce ne-o produce noua abordare.
Orice disconfort ne va face sa renuntam la indrazneala noastra si sa revenim la stilul vechi, stiut.
Concluzii:
Din aceasta purificare facuta prin respiratie, vom elimina o parte din boala prin inlocuirea ei cu forte proaspete si foarte binefacatoare.
in minte trebuie sa avem ideea de curat, ca atunci cind maturam un loc murdar si plin de negreala. Asa sa facem in propriul nostru corp - curatenie, dezintoxicare.
Ca metoda ajutatoare care da rezultate bune si intareste efectul respiratiei va recomandam sa:
luati un pahar de sticla, cu suprafata circulara (nu din cele cu fete drepte, incrustatii, aplicatii colorate etc.), pe care sa-l infasurati intr-o folie de staniol.
umpleti cu apa 2/3 din volumul sau.
asezati-l pe o farfurie alba, in centrul ei.
expuneti-l la soare timp de doua ore.
dupa acest interval sa beti apa din el, la inceput jumatate; il lasati inca o ora la soare dupa care beti restul.
Este bine ca atit timp cit veti face si aceasta procedura sa pastrati acest pahar numai pentru dvs. Tratamentul se face paralel cu cel de respiratie si pe toata durata acestuia.