Vineri, 2024-04-19, 11:09 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Gripa de toamna

De cînd a venit toamna pare ca toata lumea are gripa. Sau daca nu a facut înca gripa care bîntuie prin tara, pare ca în curînd se va îmbolnavi. De aceea este mai bine sa stim ce este aceasta boala, cum sa ne ferim de ea si cum sa o tratam. Pare curios, dar milioane de oameni se îmbolnavesc de gripa anual, iar aceasta afectiune este destul de serioasa, avînd în vedere ca netratata poate duce la complicatii si chiar la decese.

Gripa este o infectie a cailor respiratorii si, fiind foarte contagioasa, afecteaza un numar mare de persoane care vin în contact cu cei bolnavi în transportul în comun, la serviciu sau în alte comunitati de oameni. Anotimpurile ploioase si reci favorizeaza aparitia bolii care este mai frecventa primavara si toamna. Boala afecteaza toate grupele de vîrste dar complicatiile, cum ar fi pneumoniile, apar mai ales la persoanele în vîrsta.


Prima referire la o epidemie de gripa apare în scrierile lui Hipocrate

Fiind foarte usor de contractat, gripa poate afecta grupuri mari de oameni, iar de-a lungul timpului au existat referiri la epidemiile de gripa înca de pe vremea romanilor. Se spune ca aceasta maladie nu a lipsit din istoria omenirii mai mult de cîteva decenii.

Prima referire la o epidemie de gripa apare în scrierile lui Hipocrate, care în anul 400 înainte de Hristos aminteste de o epidemie de tuse urmata de pneumonii si alte simptome specifice în Perint, în nordul Greciei (acum o parte din Turcia ).

In secolul al XVIII-lea a izbucnit o pandemie

Mult mai tîrziu, în secolul al XVIII-lea a izbucnit o epidemie extinsa de gripa (o pandemie) ce a cuprins doua treimi din populatia Romei si trei sferturi din populatia Marii Britanii. Boala s-a extins mai apoi pîna pe cele doua continente americane si în Indiile de vest, fiind considerata una dintre cele mai severe pandemii din istorie.

Istoria a dovedit ca, de oriunde ar izbucni, gripa poate fi o maladie la fel de periculoasa ca oricare alta, iar pentru cei care dezvolta complicatiii poate deveni chiar mortala.

O epidemie de gripa plecata din Hong Kong  a produs 700 de mii de decese

Chiar mai aproape de zilele noastre, în anii 1968-1969, o epidemie de gripa plecata din Hong Kong s-a extins la scara internationala si a produs 700 de mii de decese.

Exista trei tipuri de virus care produc gripa

În literatura medicala sint descrise trei tipuri de virus care produc gripa: tipul A, B si C. Virusii de tip A pot contamina oamenii si animalele, pe cînd virusii de tip B si C nu afecteaza decît oamenii, iar virusul gripal de tip C nu conduce la epidemii. Serviciile de epidemiologie tin sub stricta observatie aparitia si evolutia acestei maladii, ca si a mai multor altora, pentru a putea participa la prevenirea unor epidemii de proportii si pentru a gasi cele mai optime cai de tratament.

Costurile gripei nu sint deloc de neglijat, atît la nivel personal, pentru ca boala te scoate din circuit pentru o buna perioada de timp, cît si la nivelul societatii, pentru ca tratamentul si spitalizarea produc niste cheltuieli destul de mari.

Gripa nu trebuie tratata ca o simpla raceala

Desi debuteaza sub diferite forme, gripa nu trebuie tratata ca o simpla raceala. Cel mai adesea, în primele doua zile de la contactul cu virusul nu se dezvolta simptome specifice, dar apoi boala debuteaza brusc, cu dureri de cap sau dureri musculare, transpiratii, tuse uscata, frisoane si febra destul de mare. Pe lînga o stare de oboseala permanenta, cei care fac gripa se plîng si de dureri de gît si curgerea nasului.

Febra nu dureaza mai mult de opt zile

Mai în gluma, mai în serios, se spune ca o gripa netratata dureaza una, doua saptamîni, iar una tratata 7, 14 zile însa febra nu dureaza mai mult de opt zile.

Foarta multa lume considera ca gripa este o boala suparatoare, dar peste care se trece usor si prefera sa nu consulte un specialist si sa se trateze pe cont propiu. De multe ori gripa este destul de serioasa si se poate ajunge astfel la complicatii ale bolii. Din cauza unei evolutii îndelungate a gripei si a unui tratament inadecvat se poate produce o suprainfectie a tractului respirator, cel mai adesea cu un streptococ, ce produce pneumonia.

Cum sa ne ferim de gripa

Este stiut faptul ca decît sa tratezi o boala mai bine o previi. Specialistii spun ca cel mai bun mod de preventie a gripei este vaccinarea.

Vaccinul antigripal contine virusi inactivi care introdusi în organism declanseaza producerea de anticorpi si astfel se ajunge la imunitate în fata gripei. Cu toate ca nici un vaccin nu are o eficacitate de 100 la suta, se spune ca vaccinul antigripal are o rata de succes destul de mare, uneori chiar de 90 la suta. Desigur, succesul depinde si de tulpina gripala pentru care s-a produs vaccinul.

La persoanele mai în vîrsta se pare ca eficacitatea vaccinului e mai mica

La persoanele mai în vîrsta se pare ca eficacitatea vaccinului nu este la fel de mare pentru ca un organism mai batrîn nu poate sintetiza anticorpi la fel de bine ca unul tînar, dar chiar si la batrîni vaccinul reduce riscul unei complicatii sau al unei boli îndelungate.

În prezent se fac studii pentru ca vaccinul sa devina mai usor de administrat si tolerat si se încearca prezentarea lui sub forma unui spray nazal sau sub forma unor comprimate orale, mai degraba decît traditionalele injectii.

Daca totusi nu am reusit sa ne vaccinam si ne-am îmbolnavit de gripa, cum ne tratam?

Se recomanda un tratament simptomatic, adica un tratament adecvat care sa reduca febra, durerile si disconfortul.

Unii specialisti recomanda si un tratament cu vitamine sau consumul fructelor si sucurilor bogate în vitamine pentru a grabi refacerea. Este de asemenea foarte bine cunoscut faptul ca trebuie consumate multe lichide, ceaiuri, sucuri naturale, supe pentru a se hidrata organismul si pentru a grabi însanatosirea. De asemenea sint necesare repausul la pat si evitarea unei suprasolicitari a organismului în perioadele de febra.

 

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare