Vineri, 2024-04-26, 9:23 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Cum va puteti proteja ochii de anumite afectiuni

Ochii pot suferi consecinte ale agresiunilor provenite din mediul exterior sau interior al organismului, deoarece ei se afla in contact cu ambele medii. Care sint factorii agresivi si cum ne putem proteja veti afla in continuare.


Riscul solar

Soarele este absolut necesar in viata de zi cu zi, dar toate radiatiile pe care le emite nu ne sint benefice. Unele radiatii, in special ultravioletele, pot fi foarte periculoase. Ochiul uman poseda aparare naturala, dar care nu intotdeauna este suficienta.

Purtati ochelari de soare

Ochii trebuie sa fie protejati impotriva soarelui, mai ales pe timpul verii si acolo unde reverberatia razelor soarelui este insemnata (la munte, la mare). A schia fara ochelari de soare presupune expunerea la keratina zapezii, care este o iritare foarte dureroasa a suprafetei corneei. Aceasta afectiune se vindeca prin tratament, dar poate strica vacanta schiorului care nu a purtat ochelarii de soare.

Specialistii sint de parere ca soarele este unul dintre responsabilii pentru imbatrinirea cristalinului (cataracta) si a retinei. In magazine se gasesc ochelari cu lentile solare de diferite culori: verde, gri-verde, gri, maro, si de diferite niveluri ale filtrarii razelor ultraviolete (UV). Este recomandat sa consultati opticianul pentru alegerea ochelarilor de soare potriviti. Dar protectia cea mai eficienta a ochilor impotriva soarelui ramin... pleoapele.

Fototraumatismul solar

Aceasta leziune se produce prin privirea directa a soarelui, ceea ce determina arderea retinei si alterarea definitiva a vederii. Despre acest lucru s-a vorbit foarte mult cu prilejul eclipsei totale de soare din 11 august 1999.

Fenomenul este cunoscut de mai mult timp. Ranile oculare in urma unei eclipse de soare sint mentionate in analele chinezesti, datind de la sfirsitul celui de-al treilea mileniu i. Hr. Odata instalate, arsurile nu mai pot fi vindecate. Singurul tratament este prevenirea. Nu putem observa direct soarele decit prin filtre special concepute pentru aceasta utilizare si omologate de autoritatile competente.

Influenta nutritiei asupra ochilor

Aportul nutritional recomandat prevede consumarea a minimum 645 de grame de legume si 600 de grame de fructe pe zi pentru a preveni: imbatrinirea accelerata, bolile cardiovasculare si cancerul. Ochii nu scapa de influenta alimentatiei.

Rolul Vitaminei A

Este necesara bunei functionari a anumitor celule vizuale din retina: batonetele. Carenta vitaminei A, frecventa la copiii din tarile in curs de dezvoltare, duce mai intii la deficitul vederii nocturne. La caderea noptii, comportamentul persoanelor respective se schimba pentru ca nu mai vad nimic: inceteaza orice activitate si se retrag. In Mali, aceasta afectiune este denumita boala ochilor de gaina, pentru ca acest animal se culca devreme. Daca nu este tratata, carenta duce la secarea oculara. Uscarea ochilor poate fi responsabila de complicatii grave ce pot ajunge pina la pierderea ochilor.

Sursele alimentare ale vitaminei A sint: uleiurile de peste, legumele, produsele lactate. Toate circumstantele care determina malnutritia pot fi raspunzatoare de o carenta in vitamina A. De exemplu, este cazul bolilor insotite de o slaba absorbtie intestinala a nutrimentelor, precum si cazul cancerelor evoluate, unde se constata slabirea in greutate.

Ochii trebuie sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa si echilibrata

Obezitatea favorizeaza diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, care sint doua boli foarte periculoase pentru ochi. Excesul de grasimi daunatoare care se acumuleaza in vasele sanguine poate infunda micile vase ale ochiului si astfel poate interveni diminuarea vederii.

Pentru a lupta impotriva uscarii ochilor, unii medici prescriu complemente alimentare ce contin uleiuri, vitamine si oligoelemente. Sfaturile unui nutritionist sint intotdeauna bine venite.

Alte sfaturi practice

Anumite boli au o evolutie in stadiul incipient fara simptome, dar totusi pot provoca leziuni. Este cazul glaucomului cronic, care reduce progresiv activitatea nervului optic. Este preferabil sa se previna decit sa se trateze, astfel este necesar controlul periodic la medicul oftalmolog, chiar daca aveti impresia ca totul este bine.

Aceasta grija este cu atit mai importanta cu cit:

- exista boli oculare in familie (glaucom etc.);

- aveti o boala care va ameninta vederea (diabet etc.);

- luati medicamente care pot avea efecte adverse pentru ochi (cortizon etc.);

- ati avut deja o boala oftalmologica (daca ati fost operat de dezlipirea retinei, afectiunea poate recidiva).

A va mentine ochi buni inseamna deci depistarea si tratarea in timp optim a afectiunilor oculare si generale, alimentatia corecta si protejarea contra agresiunilor legate de mediul inconjurator.

Trebuie sa supravegheati vederea copilului

Primii ani din viata copilului dvs. sint determinanti pentru vederea acestuia. Tocmai in aceasta perioada se dezvolta circuitele nervoase corespunzatoare vederii. Un copil, chiar daca a invatat sa vorbeasca, nu exprima simptomele la fel ca un adult. Pentru orice anomalie oculara sau a vederii constatata de parinti sau de profesori la scoala, precum si pentru orice plingere venita din partea copilului sau dislexie, trebuie solicitat avizul unui specialist oftalmolog.

Masurarea acuitatii vizuale variaza in functie de virsta

Incepind de la virsta de 2 ani, anumiti copii recunosc si denumesc desene simple (vapor, masina, ciine, bicicleta etc.). Aceasta permite masurarea acuitatii lor vizuale. Mai intii li se prezinta desenele de la circa 30 de centimetri, deoarece atentia este mult mai usor de captat de aproape. Se incepe cu desene de marime mai mare, pentru a-l familiariza pe copil cu metoda, apoi din ce in ce mai mici. Trebuie sa ai rabdare si sa nu ceri prea mult cu ocazia primului examen. Daca este nevoie se prevede o consultatie pentru un control mai amanuntit. De asemenea, parintii pot primi fotocopiile desenelor, iar copilul este invatat sa le recunoasca inainte de a veni la oftalmolog pentru un nou consult. Progresiv se testeaza acuitatea vizuala de departe si prin lectura.

Examinarea ochilor la copil

La copil, ca si la adult, examinarea ochilor se efectueaza dupa masurarea vederii. Este necesar sa se cistige increderea copilului explicindu-i-se clar si cu rabdare ceea ce urmeaza sa i se faca si raspunzind la orice intrebare care vine din partea sa. Medicul cauta intotdeauna un eventual strabism (frecvent la copii) - ochii care aluneca intr-o anumita parte. Strabismul poate fi semnul unei maladii oculare sau poate fi raspunzator de o slaba dezvoltare vizuala.

Examenul oftalmologic la copil necesita deseori dilatarea pupilelor prin aplicarea unor picaturi. Unele sint puse in ochi timp de citeva zile (atropina), unele in ora precendenta consultatiei. Alegerea picaturilor depinde de fiecare caz in parte, dar oricum trebuie respectate cu strictete instructiunile de utilizare, deoarece picaturile provoaca temporar o vedere superficiala, care dureaza, in functie de produs, de la citeva ore pina la citeva zile. Scopul aplicarii picaturilor este de a stabili daca micutul pacient are nevoie sau nu de ochelari si de a analiza cu precizie ochiul (fondul de ochi).

De la ce virsta se poate face corectia optica

Daca este necesar, un copil poate fi echipat cu ochelari de la cea mai frageda virsta. Exista ochelari special conceputi pentru bebelusi si mijloace pentru a-i mentine in loc, toate adaptate de optician.

Sint mai multe circumstante care necesita purtarea ochelarilor de catre copii, dar anumite defecte vizuale nu trebuie corectate decit partial sau chiar deloc daca sint foarte usoare.

In general, ochelarii sint prescrisi daca defectul vizual este important sau antreneaza alte simptome (dureri de cap, oboseala ochilor manifestata prin umflare, inrosire sau lacrimare). De asemenea, ochelarii sint necesari daca anomalia vizuala prezinta riscul de a perturba buna dezvoltarea vizuala a copilului. Citeodata, supravegherea regulata a oftalmologului este suficienta. Aceste decizii, luate de medicul specialist, trebuie sa fie explicate corespunzator atit parintilor, cit si copilului.

De cite ori mergeti la oftalmolog

Ritmul supravegherii este stabilit de oftalmolog, in functie de nevoile fiecarui copil, deci este variabil de la un caz la altul. Anumite patologii oftalmologice trebuie sa fie urmarite de mai multe ori pe an (este cazul formelor de strabism), in scopul asigurarii unui viitor sanatos pentru vederea copilului.

Lentilele de contact pot fi recomandate copilului

Un copil, chiar si un bebelus, poate purta lentile de contact. Bineinteles ca prescrierea lor este rezervata numai anumitor cazuri, iar supravegherea este stricta pentru a evita complicatiile sau pierderea unei lentile. Anumiti copii operati de cataracta congenitala primesc lentile de contact inca inainte de iesirea lor din spital, pentru a inlocui cristalinul care a fost indepartat.

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare