Unii prefera barbatii, altele nu iubesc decit femeile: ei se definesc ca homosexuali. Aceste persoane infricoseaza, produc mila, deranjeaza. Au fost persecutate si sint prezente in numeroase tari. Sa vedem mai jos ce se stie intr-adevar despre ele.
Cum se defineste
Definitia cea mai simpla: un homosexual este o persoana care prefera sa aiba relatii sexuale cu cineva apartinind aceluiasi sex (homo inseamna acelasi, in greaca). Totusi, acest cuvint, aparut in 1869, intr-un context medical dezagreabil, homosexualii din zilele noastre prefera sa-l inlocuiasca cu termenul de gay. Este un cuvint american care inseamna vesel si care la inceput desemna locurile unde distractia era in floare si care erau frecventate des de homosexuali, iar prin extindere i s-a aplicat denumirea de gay acestei categorii de oameni.
Despre lesbiene
Femeile homosexuale se numesc lesbiene, tot din greaca. Dupa scriitorii clasici, Insula Lesbos, din Marea Egee, a adapostit in secolul VII i.Hr. o poeta celebra, Sapho. Aceasta iubea femeile si tocmai de aceea a dat numele safismului, alt mod de a defini homosexualitatea feminina.
O opozitie la heterosexualitate
Trebuie precizat ca homosexualitatea se utilizeaza frecvent in opozitie cu heterosexualitatea (din grecescul heteros – altul) definind persoanele care prefera celalalt sex.
Citi sint si citi au avut doar experiente
In anii ’50, in Statele Unite, prima mare preocupare sociologica asupra sexualitatii (Raportul Kinsey) a aratat ca 37 la suta dintre barbati si 13 la suta dintre femei au avut, in intreaga lor viata, o experienta homosexuala.
Dar o singura experienta nu te face sa fii homo
A fi homosexual inseamna sa traiesti un proces care trebuie sa-ti permita, la urma urmei, sa recunosti atractiile pentru cineva care apartine aceluiasi sex, sa traiesti acte homosexuale, sa te poti indragosti de cineva de acelasi sex, in fine, sa-l accepti, afirma psihoterapeutul Marina Castaneda.
Barbatii homosexuali sint mai multi decit femeile lesbiene
Persoanele care se recunosc sub aceasta definitie sint in numar de 3 la suta-5 la suta din populatie, de doua ori mai multi barbati decit femei, ceea ce conduce la ingrijorarea societatii.
Aceste cifre sint foarte contestate, caci multe persoane sint ingrijorate sau nu indraznesc sa raspunda la acest subiect. Intre timp, cu cit societatea va fi mai toleranta, cu atit vor fi mai multi homosexualii care se vor desfasura liber in public. Astazi, francezii, de pilda, recunosc in numar de 75 la suta ca homosexualitatea este un mod la fel ca oricare altul de traire a propriei sexualitati, fata de 25 la suta – citi erau in anii ’70. Putem paria ca persoanele care vor accepta homosexualiatatea in anii urmatori va creste.
In ce consta raportul homosexual
Barbatii practica intre ei penetrarea anala, care se mai numeste si sodomie – de la numele orasului Sodoma, unde, Biblia povesteste, locuitorii acestui oras intretineau astfel de raporturi sexuale. Dar masturbarea reciproca (mingiierea partilor genitale pina la orgasm) este practicata cel mai des. Se mai practica excitarea penisului cu ajutorul gurii sau stimularea interfemorala (adica un barbat isi plaseaza penisul intre picioarele partenerului).
La femei, practica cea mai raspindita este mingiierea sexului cu ajutorul gurii. Femeile isi mingiie clitorisul – cu degetele – sau partile sexuale pina la orgasm si pot penetra vaginul partenerei cu mina sau cu un penis artificial.
Daca e vorba de ceva genetic
Armand, 37 de ani, inca de cind isi aminteste a fost atras de baieti. Chiar inainte sa definesc aceasta atractie, precizeaza el. Pentru el, fara indoiala, acest comportament a fost inscris in el din totdeauna. Acest tip de marturie, destul de frecventa, nu inseamna oare ca homosexualitatea este un caracter inscris in gene?
Si, de prin anii ’50, anumite laboratoare, mai ales din Statele Unite, alearga dupa gena homosexualitatii. Vedeta lor se numeste Dean Hammer de la National Institut of Health. In 1993, acest genetician a publicat un studiu bazat pe studierea mai multor perechi de frati, ambii homosexuali. Hammer afirma, dupa ce a pus in evidenta cromozomul X (transmis de catre mama) a majoritatii acestui tip de barbati, existenta unei zone particulare numite Xq28. Pentru cercetator, pe aceasta portiune de ADN trebuie sa se gaseasca gena homosexualitatii masculine. Totusi aceasta gena nu a fost identificata!
Exista si numeroase contestari ale teoriei genetice
Studiile sale au fost foarte contestate din mai multe motive. La inceput, idea insasi de gena de comportament nu a fost acceptata in unanimitate de catre cercetatori care se indoiau de faptul ca intr-un colt ascuns al organismului se poate determina o atitudine complexa care sa antreneze toata viata individului.
Metoda a fost de asemena criticata. Hammer a avut ca punct de plecare faptul ca la 13 la suta dintre homosexualii care au un frate, acesta din urma este homosexual. Or, aceasta cifra nu este atit de importanta pentru a suspecta o origine genetica a homosexualitatii. Pe de alta parte, ambii frati au trait aceasi copilarie, au crescut in acelasi mediu, indurind influente asemanatoare: acest lucru nu este suficient pentru a explica comuna lor homosexualitate.
S-au facut studii pe gemeni
Pentru a inlatura acest argument, alti cercetatori au examinat cu atentie gemeni separati la nastere. Ideal acest argument, caci ei aveau acelasi patrimoniu genetic, dar educatii diferite! Ideal, dar foarte rar… Atit de rar incit nu putem generaliza pornind de la aceste rezultate: esantionul statistic este prea slab. Totusi, se pare ca exista o mai mare probabilitate in cazul unor gemeni ca unul dintre ei sa fie homosexual asemeni fratelui sau, decit in cazul unor frati adoptivi. Chiar daca aceasta ipoteza s-ar confirma, nu putem sa vorbim intru totul despre o predispozitie si sa nu vorbim si despre o cauza a homosexualitatii.
Care ar fi totusi cauza
Pentru multi specialisti, aceste cercetari care amintesc de altele, de mai bine de un secol, cauta sa gaseasca diferente biologice intre homosexuali si heterosexuali: anatomia creierului, lungimea degetelor, proportia stingacilor s.a., nu au dat nastere decit unor declaratii exprimind iritare sau amuzament.
Paradox: actualele cercetari asupra genei homosexualitatii sint conduse adesea de gays. Telul lor este politic: ei vor sa demonstreze ca homosexualii formeaza un grup etnic, un grup natural, precum negrii americani, care nu au putut sa-si aleaga etnia.
Si animalele sint homosexuale
De la pasarele la delfini, de la maimute la ursi, homosexualitatea pare sa fie practicata de numeroase specii de animale, daca ne incredem in cercetarile biologului american Bruce Bagemihl. Iata raspunsul la acuzatia clasica a unei homosexualitati contra naturii. Asta nu schimba cu mare lucru problema, caci la om nu exista sexualitate normala!, afirma sociologul Brigitte Lhomond, cercetator la CNRS.
Fiecare societate isi construieste si isi organizeaza comportamentele sexuale ale fiintelor umane, decide ce raporturi se pot avea si cu cine. Fiecare cultura decide ce tipuri de acte sint autorizate si in ce moment.
Ar putea fi vorba de o afectiune
Tratamente hormonale, electrosocuri, diverse droguri, hipnoza, psihanaliza… Toate pentru a vindeca homosexualitatea. In zadar. Pentru ca nu este o boala, contar cu ceea ce credeam in secolul al XIX-lea. In acea epoca, medicii credeau ca, daca se reusea determinarea cauzei homosexualitatii, se putea gasi remediul, povesteste Florence Tamagne. In 1927 s-a descoperit ca barbatii si femeile produc in acelasi timp hormoni feminini si masculini! Homosexualii barbati trebuie deci sa fie tratati cu hormoni feminini si viceversa. Pacat pentru cei care credeau in aceasta ipoteza, caci ea nu a permis niciodata transformarea gusturilor oricarui homosexual caruia i-au fost injectati asa-numitii hormoni care lipsesc.
Ar mai fi accidentele hormonale ale fatului
Totusi, anumiti biologi se incapatineaza sa incerce sa repereze ce accidente hormonale ale fatului pot explica viitoarele sale inclinatii sexuale.
Ei si-au iubit prea mult mamele
In secolul al XIX-lea a aparut o noua metoda de studiere a comportamentelor umane despre care se credea ca poate trata homosexualitatea: psihanaliza. Intemeietorul ei a fost celebrul doctor Sigmund Freud. Dupa cel ce a descoperit complexul lui Oedip (fiecare baiat trece printr-o faza in care este indragostit de mama sa), homosexualii masculini sint cei care, in procesul de crestere, nu se pot detasa de aceasta dorinta incestuoasa pentru a-si continua viata alaturi de alte femei: ei se regasesc deci in dragostea pentru persoane de acelasi sex. Intr-un anumit fel, ei sint homo pentru ca si-au iubit prea mult mama. Pentru Freud, precizeaza psihologul Anne Gatecel, homosexualitatea este o perversiune, precum exhibitionismul. Chiar daca gindirea fondatorului a evoluat, aceasta ipoteza a ramas.
Unii au avut probleme in copilarie
In anii ’70, un alt psihanalist, Masud Khan, a dezvoltat, pornind de la studiile cazurilor clinice, o alta explicatie: homosexualii au avut o copilarie deosebita. Mama homosexualului nu l-a iubit pe acesta pentru ceea ce el insusi reprezenta, pentru personalitatea sa, ci mai degraba ca pe o papusa, un obiect placut. Copilul va lasa atunci dragostea pentru sine (narcisismul) sa se dezvolte pina la extreme. In aceste conditii, completeaza Anne Gatecel, corpul celuilalt sex provoaca neliniste. Pentru femei, lipsa unei afectiuni veritabile maternale este cea care le impinge sa se orienteze asupra altor femei.
Nu s-a auzit de homosexuali convertiti
Indiferent care ar fi valoare acestor teorii, nu s-a auzit despre vreun homosexual care s-a convertit la heterosexualitate intr-un cabinet de psihanaliza. Astazi, demersurile nu mai au scopul de a vindeca pacientul, ci de a-l ajuta sa-si integreze homosexualitatea.
Ce ar fi de facut pentru cei care cred ca sint homosexuali
Fara teama, la 15 si chiar la 20 de ani, exista destul timp, asigura René-Paul Leraton, responsabil cu linia Azur de ascultare telefonica a tinerilor care pun intrebari legate de homosexualitate. Problema adolescentilor este ca, in general, ei se simt deja singuri pe lume, neintelesi si isi doresc sa ia decizii importante. Atunci cind cred ca nu au exact aceleasi dorinte, aceleasi sentimente ca ceilalti din gasca, se inspaiminta si pot sa provoace iremediabilul: tentativele de suicid si cazurile de suicid la tinerii care se simt homosexuali sint mai mari decit la ceilalti!
Or, pina la 20 de ani, sexualitatea poate ramine ambigua. Sa fii rabdator cu tine insuti, sa te informezi la maximum si sa cauti tineri carora sa le poti vorbi serios, fara sa te implici in experiente sexuale pentru care nu esti pregatit – sint sfaturile specialistilor pentru a evita aceste drame. Toti recunosc ca pentru un homosexual este dificil sa-si asume homosexualitatea, chiar si in societatile occidentale. Nu este usor sa-i faci pe membrii familiei si pe ceilalti sa accepte diferentele.