Vineri, 2024-03-29, 10:19 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Insomnia, o boala foarte frecventa

Insomnia sau imposibilitatea de a dormi este o afectiune de care sufera multe persoane. Se spune ca media timpului în care trebuie sa dormim este de opt ore, dar ea variaza de la persoana la persoana: unora le sint suficiente sase ore de somn, altora nu le ajung nici noua.

Insomnia poate fi declansata de un incident izolat, de un eveniment traumatizant sau de stilul de viata al unei persoane. Citeodata, somnul întrerupt poate fi un efect secundar al unui medicament sau al unei alte afectiuni de care sufera o persoana.

Insomnia este clasificata în functie de efectele pe care le are, în acest mod putindu-se gasi cauza si tratamentul potrivit.

Cauze ale insomniei

Deseori, stresul si anxietatea pot duce la dereglari ale somnului. Iregularitatile somnului pot fi asociate si cu depresia. Alte cauze ar fi:

astmul sau dereglarile respiratorii

în al treilea trimestru al sarcinii apar probleme legate de somn        

consumul de cofeina sau nicotina

unele medicamente utilizate pentru alte afectiuni

unele pilule contraceptive

analgezicele

Stresul, problemele fizice, factorii de mediu si stilul de viata sint alti factori importanti care trebuie luati în calcul cind vine vorba de insomnie.

Stresul poate fi cauzat de grija produsa de vestile proaste primite în timpul zilei sau sarcinile dificile primite la serviciu. Stresul este o cauza din ce în ce mai întilnita în viata nostra de zi cu zi datorita evenimentelor precum divortul, somajul, probleme financiare si familiale. Grija pentru siguranta locului de munca, întilnirile importante sau schimbarea slujbei pot fi alte cauze ale stresului.

Problemele fizice pot produce disconfort sau durere si împiedica somnul normal.

Factorii de mediu cum ar fi un pat incomod, o perna prea moale, zgomotul, lumina afecteaza serios somnul linistit si odihnitor.

Stilul de viata este un factor important care trebuie luat în calcul. Faptul ca bem cafea, alcool sau ceai negru seara poate deteriora calitatea somnului. Lucratul în ture de noapte poate produce dificultati de acomodare la alte ore de somn. Calatoriile la distante mari sau perioadele de examene fac parte din stilul nostru de viata.

Primele semne care arata ca nu dormiti suficient sint legate de nevoia de cafeina pentru a sta treaz pe parcursul zilei si de necesitatea unui ceas desteptator pentru a va trezi.

Cele trei tipuri de insomnie

tranzitorie - care tine între o noapte si citeva saptamini

intermitenta - care se manifesta pe perioade scurte, dar repetitive

cronica - se manifesta aproape în fiecare noapte pe perioade mai lungi de o luna

Ce putem face pentru a ne îmbunatati calitatea somnului 

Somnul de dupa-amiaza trebuie evitat deoarece acesta reduce perioada de somn de noapte si creeaza disconfort. Corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate de somn. Somnul de dupa-amiza este indicat numai daca nu poti sa dormi suficient noaptea din motive cum ar fi o slujba de noapte sau îngrijirea unor copii mici.

Somnul regulat ajuta corpul sa învete sa adoarma la aceasi ora în fiecare noapte. Acest lucru poate întari organismul, stabilind un anumit ritm al corpului.

Evitarea stimulentelor (alcoolul, cafeina, nicotina) care te tin treaz mai mult timp. Chiar si unele bauturi racoritoare care contin cafeina pot avea aceleasi efecte negative asupra somnului. Este indicat ca dormitorul sa fie bine aerisit si oxigenat.

Cantitatea de fluide consumate înainte de culcare trebuie sa fie redusa pentru a evita trezirea în timpul noptii pentru a folosi toaleta. Daca trebuie sa luati diuretice, faceti-o în prima parte a zilei.

Exercitiile fizice sint foarte sanatoase, dar nu trebuie facute înainte de culcare. 20 de minute de miscare, de trei ori pe saptamina, elibereaza anumite substante în creier care ajuta somnul.

Relaxarea prin citirea unei carti, ascultarea unei muzici lente, poate ajuta la pregatirea organismului pentru somn. Sa nu învatati pina seara tirziu deoarece creierul, va fi prea stimulat pentru somn.

Evitati supararile, atit cit este posibil, si ginditi-va la lucruri frumoase înainte de culcare.

Asigurati-va ca patul pe care îl aveti este confortabil. Paturile care au mai mult de zece ani nu sint recomandate, iar atunci cind va luati unul nou încercati mai multe înainte si nu alegeti în functie de culoare sau pret.

Daca zgomotul exterior este o problema folositi dopurile pentru urechi pentru a-l atenua si asigurati-va ca ferestrele se închid ermetic.

Daca tot nu puteti sa dormiti, cu toate ca respectati aceste reguli enuntate mai sus, nu stati în pat îngrijorindu-va ca nu puteti adormi. Mai bine cititi o carte sau ascultati muzica si încercati mai tirziu sa va culcati. Daca reusiti sa rezistati tentatiei de a dormi ziua pentru a recupera, pina la urma veti reusi sa adormiti mai usor noaptea. Oricum, înainte de a se întimpla asta, trebuie sa va asteptati sa fiti din ce în ce mai obosit ziua. Pentru studenti este foarte important sa nu aiba un somn neregulat deoarece dureaza mult pina sa revina la un somn odihnitor.

Ce sa facem pentru a dormi mai bine

ne trezim zilnic la aceeasi ora

intram în pat doar daca ne este într-adevar somn

facem exercitii fizice în mod regulat

nu bem sau mincam nimic ce contine cafeina cu sase ore înainte de culcare

nu bem alcool

nu fumam

avem o dieta echilibrata care sa mentina o greutate normala a corpului

Daca sinteti obisnuit sa trageti un un pui de somn dupa-amiaza trebuie sa aveti grija sa fie la aceeasi ora.

Daca aceste sugestii nu sint suficiente pentru a va îmbunatati calitatea somnului, atunci puteti apela la citeva terapii pentru a scapa de asemenea probleme:

terapia de relaxare utilizeaza tehnici de relaxare a muschilor, scade tensiunea si anxietatea din corp

terapia de diminuare a somnului consta în reducerea timpului de stat în pat strict la orele în care dormi

terapia de controlare a presiunii restrictioneaza folosirea dormitorului pentru alte activitati (mincat, citit, privit la televizor)

terapia cognitiva consta în identificarea falselor atitudini si convingeri privind somnul si transformarea lor informatii reale

Exista o varietate mare de medicamente care trateaza problemele legate de somn. Dar nu trebuie sa apelati la ele decit la stricta recomandare a medicului dumneavoastra.

Care sint efectele insomniei

Problemele cu adormitul, cu trezitul devreme sau în timpul noptii pot afecta întreaga activitate a unei persoane. Unele efecte pot include:

scaderea nivelului de concentrare

lipsa de energie

dificultati în memorare

Daca nu dormiti suficient puteti avea un randament scazut, va îmbolnaviti mai usor si puteti avea chiar probleme psihice si emotionale. Întinderea pe o perioada mai lunga a problemelor legate de somn poate fi semnul unei afectiuni mai grave, cea mai frecventa fiind insomnia.

Terapii prosomn

Puteti încerca doua terapii naturiste pentru a dormi mai bine.

Terapia cu ceai

Puneti trei lingurite de tarite de griu într-un tifon si stringeti-l formind astfel un saculet de ceai. Puneti-l apoi într-un ibric cu apa pe care o aduceti la fierbere.

Terapia cu ceapa

Puneti o ceapa taiata într-un borcan si acoperiti-l cu un capac în care dati citeva gauri. Inhalati din cind în cind si puneti puneti borcanul linga pat. Va va ajuta sa adormiti în 15-30 de minute.

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare