Joi, 2024-04-25, 4:23 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Dificultatile vietii va schimba personalitatea

O persoana apreciata pentru caracterul sau agreabil si simtul umorului poate, fara sa-si dea seama, sa se schimbe de-a lungul unei saptamini sau al unei luni in asa fel incit sa devina iritabila, interiorizata si tacuta. Aceasta schimbare poate fi perceputa cu usurinta de apropiati, care, cu siguranta, nu o vor mai recunoaste si vor incepe sa se ingrijoreze. Mai multe probleme sociale, fizice sau psihologice pot explica o astfel de transformare de personalitate care poate aparea la orice virsta.


Care sint cauzele schimbarii de personalitate

Dramele personale

Moartea unei persoane dragi, divortul, greutatile de la serviciu, pierderea locului de munca sau a unei sume mari de bani, adica dramele personale, constituie cauzele cele mai frecvente ale schimbarii de personalitate. Daca aceste schimbari sint considerate normale in anumita masura, ele pot totusi, daca nu sint rezolvate, sa conduca la tulburari de sanatate mintala.    

Tulburari psihiatrice

Depresia majora, tulburarile de adaptare (epuizare profesionala, de exemplu), starile de panica, schizofrenia si alte simptome modifica personalitatea intr-o masura importanta.

Toxicomania

Alcoolismul si consumul de droguri au ca efect perturbarea informatiilor primite de creier, deci modifica realitatea. Prin consecinta, persoana isi da seama ca isi pierde umorul si nu mai este ea insasi.

Dereglari organice

Scleroza in placi, maladia Alzheimer, bolile hepatice, problemele de tiroida, artrita, tumorile cerebrale pot fi citeodata responsabile de schimbarile de personalitate.     

Sfaturi practice

- Nu ezitati sa consultati medicul!

Este periculos sa credeti ca puteti iesi singuri din aceasta stare si ca lucrurile se vor ameliora de la sine. Nu mereu se intimpla asa. Aminind consultul medical riscati ca starea dumneavoastra de spirit sa se inrautateasca. 

- Nu va incredeti in explicatii prea simple!

Daca m-am schimbat atit este din cauza serviciului sau a divortului sau a doliului etc. Chiar daca credeti ca ati identificat bine cauza schimbarii dumneavoastra de comportament, consultati totusi medicul. Mai multe elemente pot fi responsabile pentru schimbarea dumneavoastra de personalitate.

- Ascultati-va apropiatii!

Cind membrii familiei dumneavoastra remarca schimbari in caracterul dumneavoastra si in atitudini, in loc sa va simtiti atacat sau judecat, incercati sa ii ascultati. Intrebati-i: Ce schimbari ai remarcat? sau De ce spui asta? Pentru ca apropiatii dumneavoastra va iubesc si va vor binele, luati in consideratie ceea ce va spun.

- Doar odihna nu ajunge!

Se crede, citeodata gresit, ca necazurile trec o data cu petrecerea unei saptamini de concediu. Odihna nu inlatura decit oboseala. Ea nu este benefica pentru alungarea problemelor fizice sau psihologice. Un repaus care nu este reparator trebuie sa va indrume spre o consultatie medicala.

- Desfasurati mai multe activitati, nu numai una!

Adesea, oamenii investesc energia lor intr-una si aceeasi sfera din viata lor, serviciul de exemplu, si neglijeaza restul. Atunci cind va pierdeti locul de munca sau sinteti retrogradati, totul se naruie, pentru ca era singura activitate careia va dedicati.

- Duceti o viata echilibrata!

 Stabiliti-va prioritatile dintre munca, familie, viata sociala si timpul liber.

- Incercati sa depasiti incercarile grele!

 Nici un om nu este ferit de incercarile grele ale vietii (doliu, boli, frustrari de toate felurile). Trebuie doar sa fiti capabili sa le faceti fata si sa le depasiti prin apropierea unor prieteni pe care sa va puteti baza, consultind grupurile sau organismele de ajutor, de exemplu, o asociatie a parintilor indoliati sau una de intrajutorare a persoanelor fara seviciu. Experienta dumneavoastra personala de asemenea va poate fi de folos. Astfel, daca dumneavoastra sau sotul dumneavoastra suferiti o boala grea, informatiile acumulate de-a lungul vremii va pot ajuta sa vedeti situatia clar si sa acceptati deznodamintul.

- Mentineti o viata sociala diversificata!

Alegeti-va prietenii din diferite medii sociale, profesionale astfel incit sa nu apartina toti aceluiasi grup. Altfel, daca toti prietenii va sint de asemenea si colegi de serviciu, riscati sa nu-i mai vedeti in cazul schimbarii sau pierderii locului de munca. Evitati sa aveti prieteni printre cei ai sotului, pentru ca, in caz de despartire, s-ar putea sa ramineti singur/a.

Cind trebuie consultat medicul

Situatiile care ar trebui sa va ingrijoreze si sa va faca sa consultati un specialist sint:

- starea nu se schimba si, chiar mai rau, se inrautateste

- apropiatii dumneavoastra remarca ca nu mai sinteti persoana de altadata

-  dumneavoastra insiva nu va mai recunoasteti

- in ciuda odihnei fizice, starea nu se imbunateste

-  aveti idei de sinucidere

Cum decurge examenul medical

Medicul va face un examen fizic pentru a incerca sa clasifice problema. Se apeleaza la diferite teste pentru a elimina cauza organica: analiza singelui, a urinei etc. In anumite cazuri, medicul trebuie sa faca investigatii mai ample.

In caz de drame personale, sustinerea familiei, a prietenilor sau a unui grup de intrajutorare (pentru doliu, boli, piederea serviciului, despartite etc.) este adesea recomandata si este destul de benefica pentru depasirea acestei perioade. Totusi, daca situatia nu se imbunatateste si degenereaza in dereglari mintale – depresia majora este cea mai curenta – apelarea la un psiholog, psihiatru sau psihoterapeut este sugerata, dar se si recomanda si prescriptia de anxiolitice sau antidepresive.

In cazul problemelor psihiatrice, tratamentul medical cuprinde trei cai. Posibilitatea de prescriere a medicamentelor anxiolitice, antidepresive, antipsihotice si de reglatori ai bunei dispozitii, precum litiul, este prima cale. Daca un tratament medicamentos este necesar, el trebuie mereu sa fie insotit de o psihoterapie – in acest fel existind multe forme. Aspectul social este de asemenea luat in consideratie: sustinerea pentru reabilitare la locul munca etc.

In caz de toxicomanie, o cura de dezintoxicare si de reabilitare poate fi indicata.

Pentru dereglarile organice, fie ca este vorba despre scleroza in placi, maladia Alzheimer, boli hepatice, probleme cu tiroida etc., tratamentul medical necesar trebuie administrat imediat.

 

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare