Cu totii dorim sa traim mult. Si daca n-ar fi batrinetea...
Batrinetea inseamna singuratate, boli, slabiciune, neajutorare, saracie etc.. Asa vedem noi, din pacate, virsta a treia. Totusi trebuie sa constientizam faptul ca boala, saracia, neajutoarea nu sint numai niste atribute ale batrinetii. Ele se intilnesc in orice moment din viata unui om, fie el tinar sau virstnic.
Parabola
Doi oameni erau la Judecata de Apoi. Unul dintre ei, foarte indignat pentru ca nu a fost chemat primul, intreaba: De nu m-ai ales pe mine? Vocea i-a raspuns: Primii sint cei mai batrini. Omul revoltat a spus: Dar eu sint mai batrin. Cind fratele meu era mic eu il leganam. La noi este o alta ordine, zise Vocea. Fratele tau a avut o viata plina, pe cind tu abia daca ai invatat ceva in ultimii doi ani care s-au scurs.
Batrinetea nu este un capat de lume, ci inceputul unei noi vieti
Medicii au ajuns la concluzia ca daca persoanele care duc o viata activa din punct de vedere intelectual (citesc mult, mediteaza, se intereseaza de tot ceea ce este nou) vor avea mai putine sanse de a deveni senile o data cu inaintarea in virsta, spre deosebire de cele pasive, comode si certarete. E simplu de observat acest fapt mai ales in rindul filosofilor si al oamenilor de stiinta care au trait mult: Pitagora si Platon au trait 80 de ani, scriitorul Lev Tolstoi 82 de ani, poetul Omar Khayyam sau psihologul Freud 83 de ani, scriitoarea Agatha Christi 85 de ani, pictorul Ilia Repin 86 de ani, actorul Charlie Chaplin 88 de ani etc.
Batrinetea e frumoasa
Un fapt neobisnuit s-a intimplat in urma cu citiva ani in California. La Festivalul Primaverii din Long Beach City, studentii colegiului cu acelasi nume au desemnat-o pe Pearl Taylor ca fiind regina festivalului, apreciind-o pentru spiritul comunicativ, inteligenta sclipitoare si farmecul ei. Domnisoara Taylor a fost total surprinsa de decizia tinerilor, mai ales ca nu era asa de tinara pentru a participa la astfel de concursuri... Implinise de curind 90 de ani! Si daca acesta intimplare ne mira, ce sa mai spunem de John Glenn care la virsta de 77 de ani a zburat in cosmos!
Fericirea nu tine cont de ani
Unii cercetatori sustin ca superbul imn al iubirii, Cintarea cintarilor, ar fi fost scris de imparatul Solomon la apusul vietii, si nicidecum la tinerete, asa cum se credea pina mai deunazi. In tinerete a scris Ecleziastul, o lucrare ce reflecta pesimismul si dezamagirile acelei virste. Asadar, numai o data cu trecerea timpului fericirea a infrumusetat viata imparatul.
Ca sa nu cedam sub povara anilor, inteleptii ne sfatuiesc urmatoarele:
In fiecare zi impuneti-va sa fiti binedispusi.
Nu fiti dependenti de prea multe lucruri.
Faceti complimente.
Uitati jignirile.
Pastrati-va scrisorile din tinerete.
Daca nu puteti schimba sub nici o forma situatia, impacati-va cu gindul ca altora le-a fost si mai rau.
Grijile zilnice ne imbatrinesc
De fapt toate depind de relatiile dintre noi si ceilalti, de propriile noastre trairi. Ce rost are sa ne tocim nervii? Daca suferim sau nu, preturile oricum cresc, politicienii in care ne punem sperante mai devreme sau mai tirziu se compromit. Deci? Noi tot imbatrinim. Asa ca mai bine sa idealizam viitorul, decit sa ne ingrijoram din cauza fleacurilor de zi cu zi. Totdeauna vom crede ca pe vremuri si batrinii erau mai intelepti, si tinerii mai respectuosi, si vremea mai insorita, si piinea mai alba, si zaharul mai dulce.
O vorba din popor spune Daca tineretea ar fi stiut, daca batrinetea ar fi putut... Cu alte cuvinte, ceea ce invatam in tinerete intelegem la batrinete. Din pacate, uneori este prea tirziu.
Reteta lui Pitagora
Daca nu reusiti sa va faceti un prieten adevarat, atunci deveniti voi insiva propriul prieten.
Nu fiti membru al unei asociatii stiintifice; pina si cei mai intelepti, atunci cind infiinteaza o asociatie, fac favoritisme.
Daca cineva te intreaba in ce consta bunastarea sa-i raspunzi in armonia cu sinele.
Fa in asa fel ca trupul sa nu-ti devina mormintul sufletului.
Indrepta lacrimile copiilor tai astfel incit ele sa cada pe mormintul tau.
Virsta virstei
Intelegerea virstei ca si intelegerea vremii sint relative. Cel putin asa sustin medicii si psihologii. Dupa parerea cunoscutului psihoterapeut Milton Erikson, creatorul metodei de reconstructie a personalitatii, fiecare moment important din viata omului se termina printr-o criza. In aceste perioade riscam sa devenim peste masura de sensibili, fiind predispusi ranirii fizice si sufletesti. Erikon a observat ca in timpul schimbarii oamenii iau decizii extrem de importante, esentiale pentru soarta lor. Unele decizii sint favorabile, altele gresite, unele conduc spre succes, alte spre degradare. Cel mai important este sa redescoperi in tine fortele care sa-ti schimbe in bine viata, care sa te ajute sa urci urmatoarea treapta a propriei evolutii.
Cele trei etape ale maturizarii
Conform schemei elaborate de Erikson exista trei etape in maturizarea individului. In prima etapa omul tinde spre totalitate, dorind sa gaseasca limbajul prin care sa se inteleaga cu lumea si cu semenii. In cea de-a doua etapa obiectivul cel mai important devine realizarea artistica si sociala a individului atit pe plan profesional, cit si pe plan sentimental. In ultima etapa primeaza armonia interioara, armonia cu sinele.
Fiecare virsta are specificul ei
Fiecare virsta ii este data omului cu un scop bine stabilit. De aceea e bine ca lucrul sa fie facut la timpul lui si nu mai tirziu. De ce sa aminam? Ca sa ingrosam rindul celor abatuti, care merg unul dupa altul si care au renuntat sa mai evolueze?
La 16 ani este perioada intrebarilor. Daca nu intrebati nu veti dobindi experienta libertatii dorite, nu veti sti ce gust are a fi independent. Iata problema ce trebuie rezolvata la acesta virsta.
De la 18 pina spre 22 de ani ne construim propriul univers, alcatuit din prietenii si cunoscutii alesi de noi, ca expresie a cautarii libertatii.
Incepind de la 23 de ani tinerii isi stabilesc prioritatile in viata, isi construiesc o cariera profesionala si isi intemeiaza o familie.
Prima criza va aparea intre 29 si 34 de ani. Valorile individuale vor fi rasturnate si reevaluate. Este etapa in care vom resimti necesitatea realizarii idealurilor din tinetete. Intr-un fel e ora x a omului, moment in care individul trece in a doua jumatate a vietii.
De la 35 de ani in sus tot mai des ne gindim la sensul vietii, la vesnicie. Moartea nu ni se mai pare o poveste infricosatoare, ci un personaj real. Fara sa se grabeasca, ea ii rapune pe cei ce ne sint apropiati.
Spre 50 de ani apare si intelepciunea, ca rezultat al experientei de viata. Va intrebati acum daca ati reusit sa rezolvati toate probleme virstei. Si daca ati reusit, stiti ce va asteapta – maturizarea fericita. In general tineretea e o nebunie. Dar daca cuiva i se intimpla ca sa fie si tinar, si matur, atunci va resimti impacarea cu sine, profunzimea gindirii.
Fapte care va redau optimismul
Sa nu credeti ca o data cu inaintarea in virsta creierul oboseste. El poate functiona foarte bine si la 90 de ani. Gerontologii au demostrat ca 75 la suta dintre virstnicii care duc o viata activa si ies din tiparele sociale, politice sau culturale, nerespectindu-le, rezista mult mai bine la boli. De exemplu in Japonia virsta nu este un obstacol; cu cit muncitorul e mai in virsta, cu atit statutul sau e mai inalt si respectul de care se bucura mai mare.
Batrinii sint ai nostri, sa avem grija de ei!
La drept vorbind, spuneti cu mina pe inima ca va iubiti batrinii? Pe cei cu care traiti sub acelasi acoperis? Pe cei bolnavi trupeste si sufleteste? Ei ne chinuiesc zi si noapte, avind tot timpul nevoie de atentie, de ingrijire, facindu-va deseori sa va certati cu toata lumea. Ei sint cei care uita sa-si ia pastilele, care sforaie noaptea, care ne striga sa venim repede pentru ca li s-a parut ca vad ceva.
Fiecaruia ii e dat sa traiasca un anumit numar de ani, pina in momentul in care atinge punctul maxim al dezvoltarii sale. Dar daca individul sau rudele sale nu au trait in intelegere cu lumea, cu propria constiinta, daca au nesocotit karma, atunci dezvoltarea personala se va indrepta intr-o directie gresita. Nu trebuie sa traim impotriva mersului soarelui, pentru a nu face posibila infaptuirea blestemelor karmice.
Atunci ce sa facem? Sa acceptam situatia ca atare? Nu neaparat. Dar cu grija si rabdare fata de batrinii nostri ne putem curati sufletul. Trebuie sa ne iubim batrinii insuportabili, trebuie sa le intelegem capriciile. Sa nu uitam ca si ei, la rindul lor, ne-au suportat toanele copilaresti sau razvratirile adolescentine. Si ne-au iubit. Da! Ei si acum ne iubesc si cauta in ochii nostri sa le impartasim dragostea. Dar din pacate, adesea privirea noastra exprima oboseala si iritare.
Sfirsitul e departe
Cu totii avem micile noastre tabieturi. Toti sintem ciudati. Dar tocmai particularitatea fiecaruia dintre noi ne individualizeaza si ne da acel farmec personal. Batrinetea isi are rostul ei. Nu o putem evita. Nu o putem intirzia, mituind-o cu bani. Dar o putem primi curajos daca sintem sanatosi prin cultivarea spiritului si puternici prin intelepciunea dobindita de-a lungul vietii. Trebuie sa ne traim virsta. Acum e momentul libertatii mult asteptate, de care ne vom bucura din plin daca nu uitam sa ne pastram dinamismul si ascutimea mintii.
Sfaturile gerontologilor pentru cei care vor sa-si pastreze ascutimea mintii pina la adinci batrineti
Ingrijiti-va de sanatatea dumneavoastra.
Aveti o buna instruire, un serviciu bun, un sot (sau o sotie) iubitor.
Va place sa calatoriti, sa cititi, sa va cultivati gustul estetic.
Invatati sa va fiti intelegatori.
Sinteti inteligenti si descurcareti.
Trebuie sa va indepliniti visul vietii, nu numai sa nazuiti la el.
Straduiti-va sa petreceti mai mult timp cu copiii.
Si cel mai important – retineti: niciodata nu e prea tirziu sa construiti o casa, sa saditi un copac si sa aveti un copil.