Miercuri, 2025-01-22, 4:50 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Sinii si menstra

Ce poate fi mai obisnuit, mai specific, mai caracteristic pentru o femeie decit ciclul? (menstra, menstruatia). Dar simpla absenta a acesteia pe o anume perioada sau modificari de durata, interval sau cantitate nu constituie de obicei pentru majoritatea femeilor un motiv destul de serios - dupa ce s-a asigurat ca nu este vorba despre o sarcina - pentru a considera ca este vorba despre o situatie deosebita si nu accidentala. Regularitatea ciclului menstrual are insa o importanta deosebita. O serie de patologii ale uterului sau sinului ar putea fi evitate daca s-ar cunoaste din timp aparitia unor modificari ale ciclului menstrual. Cind o pacienta imi relateaza istoricul menstrei - debut, evolutie s.a.m.d. - aproape matematic stiu la ce urmari patologice va trebui sa ma gindesc si ce voi putea gasi la examenul ginecologic si la cel al sinului. Sa nu uitam ca ciclul are o serie de carcteristici legate de exemplu de momentul aparitiei (virsta primei menstruatii), intervalul la care se repeta, cantitatea, simptomele de ordin local, general si psihic ce il insotesc, dar si cele la nivelul altor organe, cum este sinul. Coroborind toate aceste elemente, se pot trage concluzii asupra unor posibile stari anormale ce vor avea un ecou patologic in timp, fie la nivelul sferei genitale propriu zise, fie la cel al sinului. Ca atare, multe dintre patologiile uterului, ovarelor si/sau sinului ar putea fi evitate daca situatiile anormale vor fi sesizate din timp. Cind o pacienta isi da seama de existenta acestor modificarieste absolut necesar sa se adreseze medicului specialist.

Este bine sa stim ca la pubertate, aparitia menstrei nu este intotdeauna regulata. Daca aceasta stare se mentine mai multe luni sau chiar ani, insotita fiind de o senzatie neplacuta la nivelul sinului (dureri, tensiune, impresia ca se modifica dimensiunile si sutienul trebuie schimbat s.a), exista riscul ca in aceasta prioada sa se dezvolte o serie de formatiuni de noduli, cu denumirea de adenoame sau fibroadenoame. Surprinse de la inceput, acestea pot fi blocate in evolutia lor printr-un tratament adecvat iar dimensiunile lor pot fi reduse. Dezvoltarea nodulilor nu este sesizata de foarte multe ori decit atunci cind ating o anumita dimensiune (1,5-2 cm), singurul element care poate atrage atentia asupra unei patologii mamare fiind existenta acestor anomalii menstruale. Cauza tulburarilor menstruale si a patologiei sinului este aceeasi, un dezechilibru hormonal caracterizat in principal prin insuficienta progesteronica sau/si hiperestrogenie (hiperfoliculinemie).

De remarcat ca aceleasi modificari menstruale in aceasta perioada determinate de aceleasi tulburari hormonale despre care am vorbit poate determina modificari patologice la nivelul sinului care daca nu sint sesizate si tratate la timp nu vor putea fi rezolvate decit prin interventie chirurgicala. Iata cum modificari ale ciclului menstrual, ce apar la extremele vietii fertile ale femeii, pot fi tot atitea semnale de alarma pentru normalitatea sinului. Desigur ca in afara unor asemenea situatii, pe parcursul intregii vieti ale femeii, modificarile caracteristicilor normale ale menstrei pot reprezenta imperative pentru un control al sinului.

Alaturi de modificarile menstruale exista si semnale din partea sinilor (dureri, tensiune, senzatie de fierbinteala, usturimi s.a.). Daca respectivele persoane sint avizate vor putea constientiza destul de usor aceasta simtomatologie. Cu cit modificarea hormonala este lasata sa se intinda in timp, cu atit aceste senzatii deosebite vor fi percepute, la nivelul sinilor cu mai multe zile inaintea menstrei, avind tendinta sa se permanentizeze.

Ceea ce este la inceput un dezagrement local, poate deveni in timp o tumora uni sau bilaterala. Modificarile ce apar in structura sinilor sint de foarte multe ori ecoul unor tulburari hormonale ce au loc in alte organe, cum sint de pilda, ovarele. De aici, posibilitatea de a trata atit local sinii, cit si ovarele ce au produs tulburarea.

Am discutat pina acum despre atentia ce trebuie acordata de femeile cu menstra, sinilor. Pentru cele care sint in menopauza, un control al sinilor se impune cu atit mai mult cu cit in antecedentele lor au avut de luptat cu menstre neregulate, sau/si abundenta acestora.

Parafrazind proverbul "paza buna trece primejdia rea", putem spune ca o menstra "buna" previne patologia sinului.

O menstra normala insemneaza un echilibru hormonal, iar un dezechilibru va afecta aproape intotdeauna si sinul.

Sa nu uitam, in acelasi timp ca menstra normala ilustreaza si un psihic bun, ori ce situatie stresanta determinind si o patologie senologica.


Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare