Baclava Liban
Ingrediente: 500 g foi de baclava, foarte subtiri, 750 g unt topit.
Umplutura: 750 ml lapte, 100 g zahar, 1/4 lingurita sare, 125 g gris fin.
Sirop: 600 g zahar, 500 g apa, 2 lingurite suc de lamaie.
Preparare:
Luati jumatate din foile de baclava. Intindeti o foaie, o ungeti bine cu unt,
acoperiti cu alta foaie, ungeti cu unt. repetati pana consumati jumatate din
foi. Asezati-le intr-o tava bine unsa cu unt.
Acoperiti celelalte foi pentru a nu se usca.
Preparati umplutura: puneti laptele si zaharul intr-un vas la foc si
amestecati. Adaugati grisul si amestecati cu grija, sa devina omogen si sa nu
se prinda.
Intindeti grisul cu grija peste foile din tava. Acoperiti cu o foaie subtire
din cele ramase, ungeti cu unt, acoperiti cu alta foaie si repetati procedeul
pana terminati foile.
Ungeti si ultima foaie cu untul ramas si taiati baclavaua in bucati.
Coaceti in cuptorul incins timp de 40-45 min.
Intre timp pregatiti siropul: puneti apa, zaharul si lamaia intr-un vas la foc
mic. Amestecati pana se divolva zaharul.Pastrati-o fierbinte.
Dupa ce s-a rumenit baclavaua indepartati excesul de unt. Apoi ungeti bine
foaia cu unt, pentru a capata stralucire si mai bagati 10 min la cuptor.
Dupa ce o scoateti de la cuptor turnati siropul deasupra. Lasati la rece pentru
cateva ore sa se absoarba bine siropul.