Joi, 2024-04-25, 6:53 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Pentru a putea comunica cu bebelusii, descoperiti-le limbajul

Nasterea este o experienta extraordinara. Dar ingrijirea unui bebelus este dificila si epuizanta stiindu-se ca nou-nascutii pling majoritatea timpului. Proaspetelor mamici li se recomanda sa incerce sa desluseasca limbajul copiilor lor, adica plinsetele, inainte de a incerca sa remedieze situatia. Si asta deoarece un bebelus nu plinge niciodata degeaba. Foamea, setea, durerea, frica, tensiunea interioara fac parte din cauzele multiple care-i fac pe bebelusi sa plinga.


Primul mijloc de comunicare al bebelusilor sint plinsetele

La virste fragede, plinsetele sint singurul mijloc de care beneficiaza bebelusii pentru a comunica. Prin acestea, ei indica o indispozitie, o tensiune interioara sau incearca sa va faca sa intelegeti ceea ce doresc. Progresiv, el va intelege ca plingind va va face sa veniti la el si ca veti sti sa gasiti gesturile care sa-l linisteasca. Daca ii raspundeti nou-nascutului cind plinge, veti reusi sa-l invatati sa nu fie capricios, astfel el va incepe sa aiba incredere in dumneavoastra si in lumea pe o descopera incet, incet. In citeva saptamini veti putea diferentia plinsetele sale si veti putea interpreta manifestarile lui. Intelegind daca ii este foame, frig, daca ii este rau sau e obosit veti descoperi un alt limbaj si veti incepe sa va cunoasteti reciproc.

Bebelusii nu pling niciodata degeaba

Bebelusii nu sint capriciosi. Daca pling, o fac pentru a semnala un disconfort sau nevoia de afectiune. Trebuie deci sa investigati motivele: poate ii este foame (chiar daca nu este ora mesei), sete (aparatele pentru incalzit locuinta fac adesea ca aerul sa fie sec), poate are diverse stari de disconfort (este ud, are nasul infundat), poate il doare ceva, este obosit, ii este frica, este plictisit, are nevoie de compania dumneavoastra, vrea sa fie tinut in brate si multe alte motive. In cazul in care plinge si nu ati depistat cauza, trebuie sa incercati sa-l calmati, sa-i aratati compasiune si sa-i explicati ca nu intelegeti cauza pe care v-o indica, dar ca incercati sa o dibuiti. In scurt timp va veti cunoaste copilul mai bine decit oricine altcineva si veti sti ce prefera pentru a se linisti: mingiieli, suzeta, cintece, masaj etc. Atunci cind nu-l puteti potoli este bine sa-i vorbiti, sa-i spuneti ca-i sinteti alaturi si ca va pare rau ca nu puteti sa-i ameliorati starea. De asemenea, ii prinde bine daca il leganati si-i vorbiti afectuos.

Intelegerea plinsetelor se invata

Chiar daca bebelusul dumneavoastra nu inceteaza cu plinsetele in scurt timp nu trebuie sa va ginditi vreodata ca sinteti o mama incompetenta, deoarece acest lucru nu se invata de pe o zi pe alta. Apoi este stiut faptul ca toti bebelusii pling si se pare ca o anumita perioada de plins este inevitabila, chiar necesara. Bebelusul trebuie sa se adapteze la noul sau mediu si sa traverseze stadii de dezvoltare care sint insotite inevitabil de conflicte interioare. Nu trebuie sa va invinovatiti pentru ca i se intimpla oricarei proaspete mamici sa nu gaseasca cauza pentru care copilul ei plinge chiar daca a fost schimbat, hranit, a dormit suficient, nu da semne ca ar fi bolnav, iar atunci cind va intindeti sa-l luati in brate, va refuza sau se calmeaza citeodata in timp ce-l tineti in brate si, imediat ce l-ati pus jos, reincepe sa plinga. In aceste situatii, doar puneti-l in patutul lui, spuneti-i ca-l iubiti, ca totul va fi bine, apoi lasati-l sa-si manifeste tensiunea interioara. Totusi, reveniti sa-l vedeti regulat, el trebuind sa-si gaseasca singur modalitatea de a se linisti.

Dati dovada de mult, mult calm

Plinsetele unui bebelus sint nelinistitoare, adesea stridente si chiar sfisietoare. Fiind in acelasi timp nelinistita si epuizata va va fi greu sa nu va enervati. Dar tineti cont ca nervozitatea nu va ajuta cu nimic, din contra, va inrautati situatia. Copiii sint foarte sensibili la emotiile parintilor. In general, un copil care resimte tensiuni inconjuratoare plinge mult mai mult. De exemplu, un copil a carui mama este obosita tinde sa plinga pentru a o chema si a-i spune nelinistea sa, ceea ce o va crispa si mai mult. Daca va aflati in aceasta situatie este bine sa-l lasati sa plinga citeva minute, timp pentru a va dumiri ce se poate face, apoi luati-l usor in brate si stringeti-l incet spre inima dumneavoastra astfel incit sa fiti sigura ca va aude bataile inimii. Daca va simtiti epuizata si credeti ca nu mai puteti face fata situatiei, incredintati copilul unei persoane de incredere, timp in care profitati si refaceti-va puterile!

De ce pling copiii seara

In mod sistematic, multi bebelusi incep sa plinga la sfirsitul zilei. Pentru acest comportament exista mai multe explicatii:

- nevoia de exprimare si de descarcare a emotiilor acumulate in timpul zilei;

- frica de noapte;

- perioada cind parintii sint stresati si obositi, sentimente pe care bebelusul le simte.

Astfel de plinsete atunci cind va intoarceti de la serviciu, dupa o zi lunga, si trebuie sa pregatiti masa sint adesea dificil de suportat. Totusi este neaparat nevoie sa va pastrati calmul, pentru ca, cu cit va veti enerva mai tare, cu atit va plinge mai mult. De aceea ii puteti spune ca are nevoie sa se descarce si este singurul mod in care o poate face. Un remediu-miracol nu exista, dar nu va impacientati, caci, cu timpul, plinsetele copilului se vor estompa. Secretul este ca, o data ce ati facut tot posibilul ca sa-l linistiti si nu ati reusit, sa ramineti calma si intelegatoare, mingiindu-l si calmindu-l, spunindu-i ca-l veti iubiti mereu, indiferent de furia si crizele sale.

Atentie la temperaturile din casa!

In general, exista mereu tendinta de a imbraca prea gros bebelusii, dar ei sint ca si dumneavoastra, atunci cind va este cald si lor le este cald. De aceea, daca dumneavoastra va este bine in pijamale este inutil sa-l imbracati cu doua bluzite, una peste alta. Fiti mereu atenta la copilul dumneavoastra! Asadar, daca el are ceafa umeda inseamna ca-i este cald si trebuie sa-l descoperiti. Trebuie totusi sa-i lasati mereu botoseii in picioare, prentru ca bebelusii au adesea piciorusele reci.

In schimb, nou-nascutul se apara mai putin bine de frig decit dumneavoastra, deci, daca va este racoare, nu intirziati sa-l acoperiti mai bine. In cea mai mare parte a cazurilor, bebelusii racesc in timp ce fac baie sau cind stau in curent, de aceea este bine sa puneti in functiune in baie un resou inainte sa-l dezbracati. Temperatura propice in camera lui trebuie sa fie de 19 grade.

Cu cit cresc, cu atit pling mai putin

Dupa 6 luni, bebelusii pling mai rar si va va fi mai usor sa identificati cauza. Dar, de la aceasta virsta, apar noi cauze care nu existau pina acum.

Bebelusii se pot plictisi

Un bebelus care a descoperit si a invatat multe lucruri se poate citeodata plictisi. Daca nu vrea sa ramina singur in patutul lui, dati-i tot felul de obiecte sa investigheze. El are nevoie si de companie, de aceea implicati-l in toate actiunile desfasurate de dumneavoastra. Daca nu poate participa la ele, asezati-l linga dumneavoastra astfel incit sa-l puteti supraveghea, in acest mod veti impusca doi iepuri dintr-o lovitura.

Bebelusii pot fi frustrati si furiosi

Din punct de vedere fizic si intelectual, capacitatile bebelusilor cresc pe ce zi ce trece. Totusi, sint doua motive care-i provoaca anumite stari:

- faptul ca este prea mic pentru a face ceea ce si-ar dori, ceea ce-i provoaca furie;

- refuzurile si interdictiile dumneavoastra ii produc frustrare.

Copilul dumneavoastra va trebui sa invete treptat sa-si linisteasca furia si sa-si suporte frustrarile. Dumneavoastra ar trebui sa-i limitati restrictiile, sa-l incurajati in tentativele lui si sa nu-l certati pentru curiozitatea sa, bine indreptatita la aceasta virsta.

Descoperiti ritmul meselor bebelusului

Cel mai des, bebelusii pling de foame. Daca nu-l saturati, plinsetele se transforma in furie, pentru ca foamea reprezinta o adevarata durere pentru un bebelus, de aceea descoperiti-i ritmul in care trebuie sa manince, pentru ca organismul lui nu are un orar fix.

Pentru sete se recomanda apa, si nu lapte 

Cauza din pricina careia bebelusii pling si care este adesea ignorata este setea. Totusi, tendinta de a-l acoperi prea mult si aerul sec din apartamentele incalzite produc in general sete, care trebuie potolita cu un biberon cu apa, si nu cu lapte.

Copiii trebuie sa-si elimine tensiunile

Dupa o zi plina de activitati, un copil obosit are tendinta de a se zmiorcai. Dupa aceea, aceste plinsete se pot transforma citeodata  in iritare, apoi in hohote de ris. Cel mai bine este sa-l lasati citeva momente singur pentru a se descarca de tensiunea acumulata.

Pentru orice problema exista o solutie

Daca plinsetele copilului sint de scurta durata, repetate si apar deodata, ele denota o indispozitie: asternut ud, poate ii este frig sau cald, este dezbracat si nu-i convine, sta intr-o pozitie inconfortabila. Pentru fiecare problema exista o solutie, de exemplu, daca nu-i place sa stea dezbracat, infasurati-l intr-un prosop cald.

Bebelusii pling de durere

Cei mici nu stiu inca sa arate cu mina locul care le creeaza durere, dar in aceasta situatie, chiar daca plinsetele lor sint stridente si greu de suportat, este bine sa-l luati in brate si sa incercati sa depistati ceea ce-l deranjeaza si sa-i imbunatatiti starea. Daca pare bolnav este necesar sa chemati medicul.

Respectati temerile copilului dumneavoastra

In scurt timp, copilul dumneavoastra va sti sa anticipeze si, de exemplu, sa plinga de frica cind recunoaste medicul care l-a vaccinat cel mai recent. Poate sa aiba si temeri reale, dezvoltindu-si frica fata de persoanele necunoscute, situatie in care se va ascunde in spatele dumneavoastra. In acest caz nu-l bruscati, respectati-i temerile. Astfel va capata incredere in el.

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare