Luni, 2024-04-29, 6:45 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Catalog de articole

Principala » Articole » Articolele mele

Yahoo Messenger: instalare si configurare - partea 1

INTRODUCERE

 

Mesageria Instantanee (MI) reprezinta o aparitie relativ recenta in rindul aplicatiilor internet si permite comunicarea in timp real in mod text intre internauti. MI este foarte asemanatoare cu IRC din punct de vedere al functionalitatii, insa ea se deosebeste de IRC prin faptul ca internautii comunica direct si nu este nevoie ca sa se alature unor canale (camere) de discutii aflate pe un server IRC. Succesul MI a fost determinat de usurinta in utilizare in comparatie cuprogramele de   textaifas (IRC) si de prezenta unei interfete mai atragatoare.

Principiul de functionare se bazeaza pe stabilirea unei conexiuni (cu ajutorul unui server central) intre programele de MI ale unor internauti, ceea ce permite o comunicare extrem de rapida, in consecinta schimbul de mesaje fiind aproape instantaneu. Prin comparatie comunicarea care are loc prin posta electronica este mediata de mai multe servere si deci are o latenta variabila, mergind de la zeci de secunde la citeva minute.

MI este folosita in principal pentru conversatii in mod text, insa in acelasi timp este posibil sa avem si conversatii in mod multimedia (audio-video) sau sa schimbam fisiere cu alti internauti.

MI este oferita in mod gratuit de multe companii ce desfasoara o activitate in domeniul internetului (AOL, Microsoft, Yahoo, Google, etc.). Dupa descarcarea programului de pe situl web al companiei care ofera programul respectiv trebuie sa ne inregistram ca utilizatori. Daca folosim deja un alt serviciu (de ex. un cont gratuit de posta electronica) oferit de compania furnizoare a programului MI nu mai este nevoie sa ne inregistram.

 

PROGRAME

 

Cel mai mare neajuns al MI este reprezentat de faptul ca softurile folosite nu sint de obicei interoperabile intre ele. Spre deosebire de IRC unde putem comunica cu alti internauti indiferent de programul folosit de acestia, in cazul MI se formeaza comunitati de utilizatori care sint separate unele de altele, fara sa existe posibilitatea de interconectare. Cu alte cuvinte, daca folosim softul oferit de AOL nu putem comunica cu internautii care folosesc softurile oferite de Microsoft sau Yahoo si viceversa.

Acest lucru este datorat faptului ca unele din marile companii ce ofera servicii de MI nu doresc sa se ajunga la o intelegere cu privire la standardele pe care sa le indeplineasca programele in asa fel incit acestea sa devina interoperabile. Companiile mari au ca scop crearea unui mini-internet propriu (portal, serviciu de posta electronica, gazduire de situri web, etc.), in care utilizatorii sa petreaca un timp cit mai mare, fara a "pasi" in afara lui. Motivul principal pentru o astfel de strategie este legat de obtinerea de profituri cit mai mari din contractele publicitare. Cu toate acestea Yahoo si Microsoft au ajuns in anul 2006 la o intelegere care a facut ca utilizatorii programelor celor doua companii sa poata comunica intre ei, cele doua retele de MI devenind una singura.

Softurile de MI sint gratuite, dar acest lucru isi are "pretul" sau, pentru ca prin intermediul softului putem comunica de obicei doar cu utilizatorii care se afla in aceeasi retea cu noi. Situatia este intrucitva similara cu cea existenta in domeniul retelelor de telefonie mobila, unde tarifele pentru convorbiri in aceeasi retea sint mult mai ieftine decit cele pentru convorbiri in afara retelei. Rezolvarea acestei situatii este sa ne inregistram la mai multe companii ofertante de MI si in consecinta sa folosim mai multe programe de MI in acelasi timp. O alta rezolvare este sa folosim un program de care este oferit de o terta parte si care permite comunicarea cu internautii ce folosesc oricare din programele de MI cel mai frecvent utilizate.

Alegerea unui program pe care sa-l folosim in mod principal este o chestiune de preferinta personala, dar trebuie sa luam bineinteles in calcul si care este alegerea facuta deja de cei cu care dorim sa conversam. Cele mai folosite programe sint : Yahoo Messenger (oferit de Yahoo), Windows Live Messenger (oferit de Microsoft prin preinstalare odata cu sistemele de operare Windows), AIM / ICQ (oferite de AOL), Google Talk (oferit de Google) si Jabber. Daca dorim sa folosim un program care sa rezolve problemele de interoperabilitate avem la dispozitie Gaim, Trillian sau Miranda IM.

 

NSCRIEREA  CA  UTILIZATORI  AI  SERVICIILOR  PORTALULUI  YAHOO

 

Pentru a putea folosi Yahoo Messenger (YM) trebuie sa ne inscriem ca utilizatori ai serviciilor portalului Yahoo, lucru care ne va permite sa beneficiem de toate serviciile gratuite puse la dispozitie de acesta (cont webmel, sit web pe domeniul Geocities, etc). Mergem pe pagina principala a sitului Yahoo si facem clic pe legatura "Sign Up" si apoi urmam instructiunile de pe ecran pentru a ne inregistra. In principiu trebuie sa ne hotarim dinainte asupra unui nume de utilizator (care este de fapt actul nostru de identitate in reteaua Yahoo - Yahoo ID) si a unei parole (alcatuita dintr-o combinatie de litere, cifre si simboluri), apoi completam in cimpurile adecvate din paginile de inscriere citeva date personale.     

 

 

DESCARCAREA  SI  INSTALAREA  YAHOO  MESSENGER

 

Softul poate fi instalat fie prin conectarea la internet si descarcarea lui de pe situl Yahoo (recomandat), fie prin folosirea fisierului de instalare existent pe o unitate de stocare (de ex. pe cd-ul sau dvd-ul unei reviste de tehnologia informatiei). Mai jos vor fi prezentate pe rind ambele variante.

 

1. INSTALAREA  DE  PE  INTERNET

 

Ne conectam la internet si mergem la sectiunea Messenger a sitului Yahoo, de unde putem sa descarcam ultima versiune a programului YM pentru sistemul de operare pe care il avem. Nu exista versiuni diferite ale YM pentru Windows 98 / ME /2000 / XP, softul este compatibil cu toate. Instalarea YM decurge in patru etape si anume : descarcarea fisierului de instalare, configurarea instalarii, descarcarea fisierului ce contine programul YM si in fine instalarea propriu-zisa.

 

1.1 DESCARCAREA  INSTALATORULUI

 

Facem clic pe butonul "Get it now" pentru a parcurge prima etapa, care este diferita in functie de sistemul de operare prezent pe calculatorul nostru.

Daca avem Windows ME (sau 98 SE) cu Internet Explorer 6.1 atunci dupa o scurta perioada de asteptare va apare o fereastra de avertizare (cu titlul "Security Warning") in care scrie "Do you want to install and run Yahoo Install Manager signed and distributed by Yahoo.inc ?" ("Doresti sa instalezi si sa rulezi YIM semnat si distribuit de compania Yahoo?"). Facem clic pe butonul "Yes" ("Da") si apoi asteptam cam 1 minut pentru ca fisierul ce contine instalatorul YM sa fie descarcat pe calculatorul nostru. Apoi va apare in mod automat prima fereastra a vrajitorului de instalare ("install wizard"), care are titlul "Welcome!" ("Bine ati venit!").

Daca avem Windows XP SP2 cu Internet Explorer 6.2 atunci dupa o scurta perioada de asteptare va apare o fereastra de avertizare (cu titlul "Security Warning") in care scrie "Do you want to run or save this file [msgr8us.exe] ?" ("Doresti sa salvezi sau sa rulezi acest fisier [msgr8us.exe] ? "). Facem clic pe butonul "Run" ("ruleaza"). Putem face clic pe butonul "Save" daca dorim sa salvam fiserul pe calculatorul nostru, dar acest lucru nu este necesar pentru ca acest mic fisier nu contine programul YM. Dupa ce am facut clic pe butonul "Run" va apare o a doua fereastra de avertizare in care sintem intrebati daca dorim sa rulam (lansam in executie) fisierul respectiv. Facem clic pe butonul "Run". Va apare prima fereastra a vrajitorului de instalare ("install wizard"), care are titlul "Welcome!" ("Bine ati venit!").

 

1.2 CONFIGURAREA  INSTALARII

 

In aceasta etapa indicam care sint componentele auxiliare pe care dorim sa le instalam alaturi de YM si care sint setarile exploratorului ("browser") pe care dorim sa le schimbam. Softul YM este integrat cu toate serviciile gratuite oferite de Yahoo si prin intermediul lui putem avea acces mai facil la ele. Instalarea componentelor auxiliare nu este insa obligatorie, YM va functiona perfect indiferent daca alegem sa le instalam sau nu.

Facem clic pe butonul "Next" in fereastra de intimpinare a vrajitorului de instalare. Va apare fereastra cu titlul "Choose the products to install" ("Alege produsele pe care le vrei instalate"). Aici avem de ales intre doua variante de instalare si anume "Typical" ("tipica, obisnuita") sau "Custom" ("personalizata"). Diferenta dintre ele este data de faptul ca varianta obisnuita instaleaza YM si toate componentele auxiliare, in timp ce varianta personalizata ne permite sa alegem pe care dintre componentele auxiliare sa le instalam alaturi de YM. Facem clic pe legatura "Custom Install". Va apare o fereastra in care bifam componentele (sau setarile) pe care le dorim si le debifam pe cele de care nu avem nevoie. Bifarea si debifarea se fac foarte simplu, printr-un clic in casuta de linga componenta (setarea) propusa.

"Yahoo Messenger with Voice (required)" - Aceasta componenta este bifata deja pentru ca ea se refera la softul YM, cel pe care dorim sa-l instalam.

"Desktop Shortcut" (scurtatura pe spatiul de lucru) - E bifata deja si o putem lasa asa daca dorim sa avem acces rapid la YM de pe spatiul de lucru. O putem sterge foarte usor dupa instalarea programului daca n-o mai dorim.

"Quick Launch Toolbar Shortcut" (scurtatura in bara de lansare rapida) - E bifata deja si o putem lasa asa daca dorim sa avem acces rapid la YM din bara de lansare rapida (care este o parte a barei de procese - "taskbar").

"Yahoo Toolbar with Anti-Spy and one-click access to Messenger" - Se refera la bara de instrumente Yahoo. Aceasta este o bara ce se integreaza in Internet Explorer si ne permite accesul direct la toate serviciile Yahoo (cautare, e-mail, jocuri, etc.). In plus ea blocheaza toate miniferestrele publicitare de tip "pop-up" ca si softurile care incearca sa ne spioneze comportamentul pe internet. Putem sa instalam aceasta componenta sau nu. Daca folosim deja o alta instrubara (Google, Windows Live, etc.) este recomandat sa nu bifam optiunea. Daca folosim mult serviciile Yahoo atunci putem bifa optiunea. Sau putem sa instalam instrubara si daca nu ne convine o putem inlatura folosind serviciul "Add / Remove Programs" din sistemul de operare.

"Yahoo Browser Services" - Acces mai usor la serviciile "Search" ("Cautare"), "Maps" ("Harti"), "Games" ("Jocuri"). O putem bifa sau nu, in functie de cit folosim serviciile respective si cit de important este sa avem acces rapid la ele. Aceste servicii pot fi accesate de pe pagina gazda (principala) a portalului Yahoo, nu e nevoie neaparata de aceasta componenta.

"Make Yahoo my browser's default search engine" - Daca bifam setarea atunci Yahoo va fi motorul de cautare implicit ("default") folosit de explorator. Cind dorim sa cautam un cuvint (sau o sintagma) pe internet tastam cuvintul in bara de adrese a exploratorului si apasam tasta Enter. In mod obisnuit motorul de cautare implicit este cel oferit de Windows Live, dar oricum IE ne permite sa il schimbam cu ce motor dorim (Google, etc.). Yahoo pune la dispozitie un motor de cautare bun, insa este la latitudinea fiecarui utilizator daca va bifa optiunea sau nu.

"Make Yahoo.com my browser's home page" - Daca bifam setarea atunci pagina gazda a portalului Yahoo va fi afisata ori de cite ori deschidem exploratorul. In functie de cit de mult folosim serviciile acestui portal putem accepta sau nu setarea. Autorul acestui manual (MunteAlb) recomanda ca pagina gazda o pagina goala ("blank"), deci bifarea acestei optiuni nu se impune.

Alegem deci componentele si setarile dorite si apoi facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastra ce contine licenta de folosire a softului. O citim (derulam in jos continutul ferestrei) si daca sintem de acord cu ea va trebui sa bifam optiunea "Yes, I accept the terms of this agreement" ("Da, accept termenii acestei intelegeri") si apoi sa facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastra ce contine cu legaturi catre textul "Politicii de Confidentialitate" practicata de compania Yahoo, text care se refera la modul in care compania foloseste datele culese de la utilizatori. Facem clic pe butonul "Next" (putem evident citi textul in cauza inainte de a merge mai departe).  

 

1.3 DESCARCAREA  SOFTULUI YAHOO  MESSENGER

 

Fereastra urmatoare se numeste "Confirm Choices" ("confirma optiunile") si ne prezinta marimea fisierelor ce vor fi descarcate (in jur de 10 MB) si cit va dura operatiunea de descarcare a softului in functie de viteza conexiunii la internet. Pentru internautii ce folosesc o conexiune obisnuita prin telefon ("dial-up") durata este intre 60 si 90 de minute, in functie de cit de rapida este conexiunea la acel moment. Cei care folosesc o conexiune prin cablu sau ADSL nu vor astepta decit 4-5 minute. Facem clic pe butonul "Next". Se va declansa descarcarea si va apare o fereastra in care urmarim progresia acesteia afisata sub forma de procente.

Este recomandat sa nu desfasuram alte operatii la calculator pe timpul descarcarii, fiindca este posibil ca procesul de instalare sa se blocheze sau sa se intrerupa. Desi descarcarea dureaza destul de mult (pe dial-up) este bine sa raminem la calculator, sau oricum pe linga el. In situatia in care descarcarea se prelungeste peste 20 de minute este posibil ca SO sa incerce sa inchida conexiunea pentru ca o considera inactiva ("idle") din moment ce nu desfasuram operatiile obisnuite cu exploratorul (accesarea paginilor web, etc.). Inainte de a inchide conexiunea va apare o minifereastra de avertizare cu textul "The connection has been idle for 20 minutes. Windows will disconnect it in [x] seconds". Pentru a impiedica deconectarea facem clic pe butonul "Stay Connected", sau facem clic intii pe optiunea "Don't use Auto-Disconnect" si abia apoi pe butonul "Stay Connected" pentru a dezactiva pe viitor functia de deconectare automata. Putem preveni aparitia miniferestrei de avertizare si declansarea numaratorii inverse pina la inchiderea conexiunii daca miscam din cind (o data la 4-5 minute) mausul, fara a face clic pe vreun buton.

 

1.4 INSTALAREA  SOFTULUI YAHOO  MESSENGER

 

Dupa terminarea descarcarii fisierului va fi lansata automat procedura de instalare, care decurge fara vreo interventie din partea utilizatorului si dureaza in jur de un minut. La sfirsitul ei apare o fereastra cu titlul "Installation is Complete" ce prezinta sumarul procesului de instalare. In aceasta fereastra este si o casuta bifata linga care se afla textul "Launch YM" (lanseaza YM). Facem clic pe butonul "Finish" pentru a incheia instalarea si a lansa softul Yahoo Messenger.

 

2. INSTALAREA DE PE O UNITATE DE STOCARE

 

Daca avem fisierul de instalare al ultimei versiuni YM pe un cd-rom sau pe hardisc il putem folosi pe acesta, fara a-l mai descarca de pe situl Yahoo. Facem dublu clic pe fisier si va apare o fereastra de conectare, pentru ca instalatorul vrea sa verifice daca dispunem de ultima versiune. Facem clic pe butonul "Cancel" pentru a impiedica incercarea de conectare si va apare o fereastra cu titlul "Welcome" in care sintem avertizati ca daca avem o versiune de YM deja instalata sa o inchidem. Facem clic pe butonul "Next" si va fi afisata licenta de folosire a softului. Facem clic pe butonul "I Accept" daca sintem de acord cu termenii licentei. Va apare o fereastra cu titlul "Destination Directory" in care trebuie sa alegem dosarul in care sa instalam YM. Alegem dosarul care este deja specificat si apoi facem clic pe butonul "Next". In fereastra urmatoare numita "Ready to Install" facem clic pe butonul "Next" pentru a declansa procedura de instalare propriu-zisa. Apare o minifereastra care ne prezinta progresia copierii pe hardisc a fisierelor necesare pentru functionarea YM. La terminarea acesteia apare o fereastra cu titlul "Installation Completed" in care trebuie sa facem clic pe butonul "Finish" pentru a incheia procedura de instalare.

 

 

CONECTAREA  LA  SERVERUL  YAHOO  MESSENGER

 

Lansam YM (daca nu a fost lansat automat dupa instalare) si va apare o fereastra de logare (conectare la serviciul YM) unde trebuie sa completam in cimpul "Yahoo ID" numele de utilizator (uznumele) iar in cimpul "Password" parola aleasa, dupa care va trebui sa facem clic pe butonul "Sign In" ("inregistrare, autentificare"). Tot aici putem sa setam si citeva optiuni legate de conectare, bifindu-le pe cele dorite si debifindu-le pe celelalte:

"Remember my ID & Password" - Softul va tine minte identificatorul (uznumele) si parola dupa ce au fost introduse prima data. Optiunea este bifata in mod implicit si o putem lasa asa, pentru ca sa nu fim nevoiti sa completam de fiecare data aceste doua elemente de identificare. In situatia in care calculatorul este folosit de mai multe persoane este recomandat ca optiunea sa fie debifata, pentru a impiedica logarea in numele nostru a altcuiva, care astfel dobindeste acces si la alte servicii Yahoo, cum ar fi contul de mel.

"Automatically sign in" - Si aceasta optiune este bifata in mod implicit pentru ca este utila, ea permitindu-ne sa ne logam automat, fara sa ne mai complicam cu fereastra de logare. In mod similar cu optiunea anterioara si aceasta trebuie debifata daca exista mai multi utilizatori ai YM care folosesc acelasi calculator.

"Sign in as invisible" - Notiunea de "invizibil" aplicata la softurile de mesagerie instantanee este legata de mentinerea intimitatii personale. Optiunea este debifata in mod implicit tocmai pentru ca fiecare utilizator sa decida in cunostinta de cauza care este preferinta sa. In mod obisnuit atunci cind ne logam la serverul YM prezenta noastra este semnalata tuturor utilizatorilor retelei, pentru ca acestia sa ne poata contacta. Dezavantajul acestui procedeu este insa ca in acest fel ne pierdem intimitatea, pentru ca in mod potential oricine poate sa afle detalii despre modul in care folosim YM (la ce ora ne-am logat si cit timp petrecem in retea) si oricine poate sa ne contacteze chiar daca nu dorim acest lucru. Din aceasta cauza avem posibilitatea sa activam optiunea de logare "invizibila" care ne permite sa folosim YM fara ca prezenta noastra in retea sa fie semnalata tuturor. Bineinteles ca ne vom pierde "invizibilitatea" fata de cei cu care vom initia conversatii, insa toti ceilalti nu vor sti ca ne-am conectat la retea.

Dupa ce facem clic pe butonul "Sign In" vom fi conectati la serverul Yahoo si va apare fereastra principala a YM care este ingusta si situata la partea dreapta a ecranului. E posibil sa apara si o fereastra de prezentare a noutatilor legate de mesageria instantanee de la Yahoo (de ex. interoperabilitatea cu serviciul Windows Live Messenger) pe care trebuie sa o inchidem facind clic pe butonul "Cancel".

Daca logarea a reusit aspectul ferestrei principale se schimba in sensul ca sub bara cu meniuri apare si o bara cu instrumente (butoane) iar in bara de statut ("status") apare scris "Available" ("[sint] disponibil [pentru conversatii]"). Daca observam ca logarea nu se realizeaza atunci trebuie sa verificam daca conexiunea noastra la internet este functionala (de ex. mergem pe un sit web oarecare). Daca siturile web pot fi vizitate dar YM nu merge inseamna ca serverul Yahoo are probleme tehnice si va trebui sa reincercam sa ne logam dupa citeva minute sau zeci de minute. Mai exista insa si o alta posibilitate, care tine de configurarea programului YM. Facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principala si alegem optiunea "Preferences" pe care facem clic. Va apare o fereastra care prezinta optiuni de conectare la YM. Facem clic in cerculetul de linga textul "No network detection" si apoi pe butonul OK. Inchidem YM si apoi il pornim din nou si incercam sa ne logam. Este posibil ca acum sa avem succes in tentativa de conectare.

 

CONFIGURAREA  OPTIUNILOR  YAHOO  MESSENGER

 

Este o etapa extrem de importanta si se poate face doar daca sintem conectati la internet. Facem clic pe meniul "Messenger" din fereastra principala si alegem optiunea "Preferences". Se va deschide o fereastra numita "YM Preferences" care are mai multe sectiuni ale caror titluri sint afisate in partea stinga a ferestrei. Facem clic pe titlul unei sectiuni pentru a dobindi acces la optiunile de configurare a programului ce se prezinta sub forma unei liste in care trebuie sa bifam (facind clic intr-un patratel) optiunile pe care le dorim si sa inlaturam bifarea sau sa lasam nebifate optiunile pe care nu le dorim. Dupa ce am terminat de configurat optiunile dintr-o anumita sectiune putem face clic pe butonul "Apply" pentru ca acestea sa intre in vigoare si fie memorate. La sfirsitul operatiunii de configurare facem clic pe butonul "OK" iar preferintele noastre vor fi salvate.

 

1. FEREASTRA  GENERAL (Generalitati)

 

In aceasta fereastra putem sa impiedicam programul YM sa porneasca o data cu pornirea sistemului de operare Windows. La prima sectiune a ferestrei , numita "When I start up my computer" ("cind pornesc calculatorul"), inlaturam bifarea din casuta "Automatically start YM" si din acest moment YM va porni doar atunci cind dorim. Aceasta masura este recomandata pentru ca YM sa consume din resursele sistemului doar atunci cind este folosit si nu in mod permanent. Consumul nu este totusi prea mare asa ca putem si sa lasam YM sa porneasca odata cu calculatorul.

"Stand by and wait until I connect to the internet" (programul trebuie sa astepte sa ne conectam la internet). Este recomandat sa o bifam. Daca nu e bifata atunci YM va incerca sa se conecteze in mod automat. Bifarea acestei optiuni are importanta doar pentru cei pe conexiune de tip dial-up.

"Open web links in a new browser window" (deschide legaturile intr-o pagina noua a exploratorului). Este recomandat sa o bifam. In acest fel atunci cind se face clic pe o legatura dintr-un mesaj, exploratorul (Internet Explorer sau altul) va deschide o pagina noua, ceea ce ne permite sa nu pierdem pagina care este deja afisata.

"Automatically sign me in when I click a Yahoo link in Messenger". Este recomandat sa o bifam. In acest fel atunci cind facem clic pe o legatura catre unul din serviciile Yahoo vom avea acces mai rapid la el pentru ca vom fi logati automat.

Toate celelalte optiuni prezente in aceasta fereastra este recomandat sa fie debifate.

 

2. FEREASTRA  ALERT & SOUNDS (Alerte si Sunete)

 

Ne permite sa specificam modul in care sa fim alertati (atentionati) de catre YM atunci cind are loc un anume eveniment.

"Enable Alert Sounds" - Alertele prin sunete sint activate in mod implicit pentru ca optiunea este deja bifata. Fiecare eveniment va fi semnalat printr-un sunet scurt. Daca nu dorim sa fim deranjati de sunete sau nu tinem de obicei difuzoarele deschise putem debifa optiunea.

"Showing a message at the bottom-right corner of the screen" - Aceasta modalitate de atentionare este una vizuala si presupune aparitia unui mic mesaj in coltul din dreapta-jos al ecranului. Putem alege sa o lasam bifata sau nu.

"Displaying a dialog box" - Este debifata in mod implicit pentru ca este ceva mai intruziva, deoarece presupune aparitia unei casete de dialog pe ecran, lucru destul de suparator cu timpul.

"Playing a sound" - Ne permite sa alegem noi insine sunetele pentru diversele alerte. Este recomandat sa nu facem modificari la aceasta optiune.

 

3. FEREASTRA  APPEARANCE (Aspect)  

 

In aceasta fereastra putem personaliza aspectul ferestrei principale si a ferestrei de mesaje a YM prin modificarea culorilor interfetei, a culorii literelor si a fontului.

"Messenger interface style" ("Stilul interfetei YM") - Costumul ("skin") unui soft este reprezentat de modul de afisare a elementelor de interfata. Tendinta moderna este ca pentru fiecare soft sa fie puse la dispozitia utilizatorului mai multe costume, dintre care acesta sa il poata alege pe cel care i convine mai mult. In cazul YM costumele difera doar prin aranjamentul coloristic folosit pentru afisarea elementelor de interfata. Pentru a schimba costumul curent facem clic pe butonul "Change Skin". Va apare o fereastra in care avem un meniu derulant ce ne ajuta sa alegem costumul dorit. Costumele "Indigo" si "Maverick Blue" sint mai colorate, dar "Classic" este mai bine suportat de ochi, mai ales daca folosim YM pe perioade lungi de timp. In plus "Classic" este recomandat pentru calculatoarele mai slabe pentru ca se consuma mai putine resurse. Selectam costumul dorit din meniu si facem clic pe butonul "OK" pentru a ne intoarce la fereastra cu optiuni. Daca dorim sa instalam alte costume va trebui sa mergem pe pagina principala a softului si sa facem clic pe legatura "Make it you own" din partea dreapta-jos a paginii. Va apare o noua pagina unde vom face clic pe legatura "Skins" din sectiunea "Personalization". Vom putea astfel sa descarcam alte costume si sa le instalam respectind instructiunile din pagina.

"Default fonts & colors for message windows" - Ne permite sa schimbam caracteristicile (tipul, marimea, aspectul si culoarea) fontului folosit implicit in fereastra care contine mesajele trimise si primite. Facem clic pe butonul "Change Fonts and Colors" si folosim apoi paleta de culori si gama de fonturi din Windows pentru a face personalizarile dupa gustul nostru.

"When other people customize their fonts and colors" - Ne permite sa nu tinem cont de optiunile de personalizare a fonturilor si culorilor folosite de partenerii de discutie. Fonturile si culorile pot sa fie conforme doar cu preferintele noastre, nu cu cele ale expeditorului, mai ales daca acesta are in obicei sa foloseasca culori tipatoare sau dimensiuni mari ale literelor si aceste lucruri ne deranjeaza. Pentru aceasta bifam casuta cu textul "Always use my fonts and colors".

"List text" - Ne permite sa setam tipul si culoarea fontului (corpului de litera) folosit pentru afisarea listei de contacte.

"For each contact on the messenger list, show their : " Optiunea ne permite sa selectam modul in care vor fi identificate persoanele din lista de adrese, dupa porecla / nume si prenume sau dupa identificatorul Yahoo ( ID ).

 

4. FEREASTRA  ARCHIVE (Arhiva)

 

Ne permite sa specificam daca dorim sa fie arhivate (pastrate) mesajele pe care le schimbam cu ceilalti internauti prin intermediul YM. Sintem intrebati daca dorim sa salvam mesajele schimbate in cursul discutiilor si ni se ofera trei optiuni din care trebuie sa alegem una prin bifare.

"Yes save all my messages" - Ne permite sa salvam (stocam) pe serverul Yahoo toate mesajele.

"Yes save all my messages, but clear them every time I sign out" - Aceasta optiune ne permite sa salvam mesajele doar temporar, pina cind ne delogam de la serviciul YM (de ex. atunici cind inchidem fereastra principala YM sau cind inchidem / repornim calculatorul).

"No, do not save any of my messages". Niciun mesaj nu va fi salvat.

Butoanele "View Archive", respectiv "Clear Archive Now" ne permit sa vedem continutul arhivei sau sa il stergem.

Exista si o sectiune de arhivare a istoricului apelurilor telefonice ("calls") pe care le efectuam prin intermediul YM. Folosirea ei este similara cu ceea ce a fost descris mai sus.

 

5. FEREASTRA  CALLING & AUDIO (Apeluri si Audio)

 

Ne permite sa efectuam setari referitoare la apelurile telefonice si la dispozitivele folosite pentru comunicarea in mod audio cu ajutorul YM. Dispozitivele "Microphone" (microfon), "Speakers" (difuzoare) si "Ringer" (sonerie) sint selectate automat si este bine sa nu facem modificari daca nu ne pricepem. Bineinteles ca trebuie sa avem conectate difuzoare (sau casti) si microfon la placa de sunet (sau la placa de baza daca avem PS integrata) pentru a le putea folosi.

Daca dorim sa facem reglari de finete a volumului microfonului si difuzoarelor putem face clic pe butonul care lanseaza Asistentul de Setare a Apelarii ("Open the Call Setup Assistant").

"Play a ringtone when I receive a call" functioneaza similar cu optiunea de la telefoanele mobile care ne permite sa alegem o mica melodie care sa fie rulata atunci cind sintem sunati pentru a ne avertiza ca am primit un apel. Putem sa o lasam pe cea implicita, sa alegem alta din cele oferite de YM sau sa folosim un fisier WAV de pe hardisc.

"Use YM as the default program for the internet calls" (Utilizeaza YM ca program implict pentru apelurile prin internet) - Nu este recomandat sa o bifam.

 

6. FEREASTRA  CHAT

 

Se refera la functia de mediataifas (audio-video chat) care este inclusa in YM sub numele de Yahoo Chat.

"Tell me when other people join and leave the room" (Anunta-ma atunci cind alte persoane se alatura sau parasesc o camera de discutii). Optiunea se refera la comunicarea prin intermediul camerelor de taifas puse la dispozitie de Yahoo. Daca este bifata ne permite sa fim anuntati printr-un mic mesaj text in fereastra de taifas ori de cite ori cineva se alatura unei camere de discutii sau o paraseste. Este recomandat sa o lasam bifata.

"Ignore chat invitations" (Ignora invitatiile la taifas). Ne permite sa ignoram toate invitatiile care ni se fac pentru a ne alatura unei camere de discutii. O lasam nebifata pentru a decide la momentul respectiv daca acceptam sau nu o astfel de cerere in functie de persoana care solicita acest lucru.

"Word Filter" (Filtru pentru cuvinte). Ne permite sa nu vedem cuvintele ofensatoare (injurii) sau cu continut controversat (cuvinte cu tenta sexuala) care apar in cursul discutiilor din camerele de taifas.Putem alege sa nu existe deloc filtru ("none"), sa fie instituit un filtru slab ("weak") sau unul puternic ("strong"). Facem clic in cerculetul de linga optiunea care ne convine cel mai mult. Filtrul nu functioneaza (deocamdata) decit pentru limba engleza.

Categorie: Articolele mele | Adaugat de: AdrianMarian (2011-03-10)
Vizualizari: 1199 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare