Luni, 2024-04-29, 5:12 PM
Bine ati venit Vizitator | RSS

PROFESSIONAL SITE

Menul site-ului

Videoclip 16

Videoclip 15

Videoclip 14

Videoclip 10

Videoclip 8

Videoclip 9

Videoclip 6

Videoclip 2

Videoclip 7

RADIO

RADIO

Pune pe siteul tau !

Catalog de articole

Principala » Articole » Articolele mele

Yahoo Messenger: instalare si configurare - partea 2

7. FEREASTRA  CONNECTION (Conectare)

 

In aceasta fereastra trebuie sa specificam modul in care ne conectam la internet, in asa fel incit utilizarea YM sa fie optima.

Optiunile disponibile sint : "No proxies" (conectare directa), "Use Proxies" (conectare prin server proxy), "Firewall with no proxies" (conectare directa, dar din spatele unui paravan - firewall), "No network detection" (conectare directa fara a face parte dintr-o retea de calculatoare). Optiunea "No Proxies" este deja selectata pentru ca Yahoo socoteste ca aceasta optiune este cea folosita de cei mai multi internauti.

Fiecare utilizator trebuie sa faca clic pe modul de conectare pe care il are. Utilizatorii care nu reusesc sa se conecteze trebuie sa se informeze care este modul de conectare (in cazul in care fac parte dintr-o retea) sau sa aleaga optiunea "No network detection" in cazul in care sint utilizatori casnici (se conecteaza de acasa si nu au calculatorul inclus intr-o retea) si folosesc un modem de tip dial-up.

In josul ferestrei exista si doua meniuri derulante de unde putem alege modul de conectare si tara de unde ne conectam.

 

8. FEREASTRA  DISPLAY  IMAGE (Imaginea Afisata)

 

Sectiunea "My Display Image" ne ofera posibilitatea folosirii unei imagini care sa ne reprezinte atunci cind participam la conversatii. Pentru a selecta o imagine facem clic pe butonul "Change Default". Va apare o fereastra speciala care are trei optiuni, discutate mai jos.

"Don't share a display image" - este optiunea selectata implicit si in traducere inseamna "nu partaja [cu partenerii de discutie] nici o imagine".

"Share my picture" ("partajeaza imaginea mea") - ne permite sa selectam o imagine pentru a o partaja. Facem clic in cerculetul din stinga optiunii si apoi facem clic pe butonul grafic care are textul "Select a picture". Apare o fereastra de unde putem sa alegem o imagine din cele instalate impreuna cu YM. Daca nici una din ele nu ne convine putem alege o imagine de pe hardiscul calculatorului nostru, folosind butonul "Browse". Facem clic pe butonul "OK" dupa ce am ales imaginea dorita.

"Share my avatar" ("partajeaza avatarul meu") - ne permite sa cream o imagine personalizata (avatar) pe baza unui sablon existent pe situl Yahoo si apoi sa o partajam. Facem clic in cerculetul din stinga optiunii si apoi facem clic pe butonul grafic "Create your own avatar". Se va deschide in explorator pagina speciala de pe situl Yahoo. Aici trebuie sa cream o imagine pornind de la un sablon existent. Alegem sexul avatarului si apoi facem clic pe butonul "Create my avatar" pentru a personaliza imaginea conform dorintelor noastre.

Sectiunea "Display Image Options" ne ofera posibilitatea setarii preferintelor noastre legate de afisarea imaginilor care ii reprezinta pe participantii la discutii. Optiunea "Enable display images" este bifata in mod implicit si ca urmare imaginile folosite de partenerii nostri de discutie vor fi afisate intotdeauna. Daca insa nu dorim acest lucru putem debifa optiunea. Putem sa afisam sau nu avatarurile celor cu care discutam, si de asemenea putem sa ne dam sau nu acordul ca imaginile persoanelor care nu se afla in lista de contacte sa fie afisate.

 

9. FEREASTRA  IGNORE  LIST (Lista de Persoane Ignorate)

 

In aceasta fereastra putem administra lista de persoane ignorate. Internautii desemnati ca fiind ignorati nu vor putea comunica personal cu noi in nici un fel, nu ne vor putea trimite mesaje scrise si nu ne vor putea contacta in mod audio-video.

Optiunea "Ignore anyone who is not on my Messenger List" ne permite sa ignoram toti internautii ale caror porecle nu se gasesc in lista noastra de mesagerie (lista de contacte).

Optiunea "Ignore only the people below" ne permite sa facem o lista speciala cu internauti pe care dorim sa-i ignoram. Apasam butonul "Add" si adaugam porecla (uznumele Yahoo) unui internaut cu care nu dorim sa avem de-a face. Va trebui sa alegem si reteaua din care face parte internautul respectiv (YM, Windows Live sau LCS, ultima fiind o retea pentru comunicatii securizate folosita de unele companii). Daca ne razgindim ulterior apasam butonul "Remove" si inlaturam poreclele internautilor cu care ne-am reconciliat intre timp.

 

10. FEREASTRA  YAHOO MUSIC (Serviciul Gratuit de Muzica Yahoo)

 

In aceasta fereastra putem seta optiunile referitoare la "postul de radio" prin internet oferit de Yahoo. Acesta este asemanator cu un radio comercial pentru ca intre melodii sint incluse uneori anunturi publicitare. Diferenta fata de un post de radio comercial clasic (FM) este data de faptul ca in cazul radioului Yahoo ne putem alege stilul de muzica pe care vrem sa-l ascultam si putem sa dam note melodiilor.

Sectiunea "Audio Quality" ne permite sa selectam calitatea sunetului pe care il vom auzi. Cu cit calitatea este mai buna cu atit fluxul audio va ocupa o latime de banda mai mare. Daca ne conectam prin dial-up e recomandat sa alegem o calitate joasa ("low") sau medie ("medium"). Daca ne conectam prin cablu sau ADSL este recomandat sa alegem o calitate medie sau inalta ("high") in functie de viteza conexiunii.

"When I am listening to Yahoo Music change my status to show" (Cind ascult Y Music schimba-mi statutul incit sa arate). Putem sa alegem intre trei optiuni si anume : "Artist Name - Song Title" (numele artistului - numele melodiei) / "Artist Name - Song Title - My song rating" (numele artistului - numele melodiei - rangul melodiei stabilit de mine) / "Do not change my status" (nu imi schimba statutul - [nu afisa detalii despre ce muzica ascult]). Daca alegem prima optiune, alaturi de statutul nostru (available - disponibil, etc.) vor apare si informatii despre melodia pe care o ascultam in acel moment la radioul muzical Yahoo.

"Yahoo Music Rating Mode" (Modul de notare a melodiilor). Putem sa alegem intre doua optiuni si anume : "Simple - Quick and Easy 4 star rating" (notare simpla cu stele de la 1 la 4) / "Advanced: Specific 1 - 100 point ratings" (notare avansata cu acordarea de puncte de la 1 la 100).

Sectiunea "Content Filtering" (Filtrarea Continutului). Optiunea "Do not play songs with explicit lyrics" ne permite (in cazul in care o bifam) ca radioul sa nu difuzeze melodii cu versuri asa-zis "explicite", adica in care se foloseste un limbaj ofensator sau unde se fac referinte directe la activitati sexuale sau la violenta.

 

11. FEREASTRA  LIVEWORDS (Cautare Contextuala de Cuvinte)

 

LiveWords este denumirea unui serviciu de cautare contextuala oferit de Yahoo prin intermediul motorului sau de cautare. Daca selectam un cuvint (sau o sintagma) dintr-o discutie pe care o avem prin YM vom vedea ca linga el apare un buton (cu o lupa desenta pe el) pe care daca apasam va apare o mica fereastra ce contine o lista de adrese ale unor pagini web unde apare cuvintul respectiv.Putem alege sa activam acest serviciu (optiunea "enable" este bifata) sau sa-l dezactivam. Yahoo ne ofera si posibilitatea ca sa fie evidentiate automat unele cuvinte frecvent intilnite din domenii ca sport, bursa, divertisment ("automatically highlight words from these categories)". Este recomandat sa debifam aceasta din urma optiune daca nu o folosim.

 

12. FEREASTRA  MESSAGES (Mesaje)

 

La sectiunea "When I receive a new message" ("atunci cind primesc unu mesaj") bifam optiunea "Show the message window" ("adu in prim plan in mod automat fereastra acestuia"). Daca insa dorim ca fereastra de mesaje sa fie minimizata in bara de procese ("taskbar") alegem cealalta optiune.

La sectiunea "Pressing Enter in a message window" ("Apasarea tastei Enter in fereastra de mesaje") bifam optiunea "Sends the message" ("Trimite mesajul"). Aceasta optiune este cea uzuala pentru IRC sau MI, unde tasta Enter nu este folosita pentru a ne muta la alt rind, din cauza faptului ca mesajele sint de obicei scurte si nu contin mai multe paragrafe. Trecerea la alt rind se face automat cind am ajuns la capatul rindului pe care scriem. Daca insa dorim sa folosim "Enter" pentru trecerea la rind nou alegem cealalta optiune.

La sectiunea "When I receive messages from people not on my Messenger List" ("Atunci cind primesc mesaje de la persoane care nu se afla pe Lista de Mesagerie") bifam optiunea Show the messages in separate windows" ("Afiseaza fiecare mesaj intr-o fereastra separata"). Daca primim multe astfel de mesaje putem alege cealalta optiune care pune toate aceste mesaje (mai mult sau mai putin nedorite) intr-o singura fereastra ("Show the messages in a single window").

La sectiunea "Miscellaneous" ("Diverse") putem sa activam sau nu mai multe componente de interfata, care vor fi discutate mai jos.

"Enable IMvironments" - numele optiunii provine de la combinarea cuvintelor IM (prescurtarea de la "instant messaging") si "environment" ("mediu, ambianta"). Optiunea ne permite sa infrumusetam aspectul YM prin folosirea de desene sau poze ca fundal pentru ferestre.

"Enable Emoticons" ("Activeaza Emoticonitele") - este o optiune care ne permite sa adaugam o noua dimensiune la comunicarea cu ceilalti, folosind niste mici iconite care arata starea noastra de spirit sau care ajuta la o mai buna intelegere a celor scrise (de ex. atunci cind sintem ironici in exprimare si vrem ca mesajul nostru sa nu fie luat ad-litteram).

"Enable Audibles" ("Activeaza Acustitele - Iconitele Acustice") - Acustitele sint niste iconite animate pe care daca facem clic este citit un text (de obicei amuzant ca exprimare si continut) care va fi transmis partenerului de discutie. In legatura cu acustitele exista si doua optiuni secundare, explicate mai jos.

"Always show captions when I send or receive Audibles" ("Arata intotdeauna si legenda acustitelor - transcrierea textului vorbit"). Daca este bifata va apare un mic text deasupra barei cu acustite atunci cind le trimitem sau primim.

"Always play audio when I send or receive Audibles" ("Reda intotdeauna continutul audio al acustitelor). Daca este bifata vom auzi continutul audio al acustitelor atunci cind le trimitem si primim.

 

13. FEREASTRA  PRIVACY (Intimitate)

 

In aceasta fereastra putem sa specificam modul in care dorim sa ne fie respectata intimitatea atunci cind folosim YM. De asemenea este bine sa citim politica privind intimitatea personala practicata de portalul Yahoo. Yahoo culege date despre toti utilizatorii serviciilor sale si le foloseste in principal pentru scopuri de marketing. Detaliile acestei politici se gasesc in pagina "Privacy Policy".  

In sectiunea "When I sign into YM" ("Cind ma autentific la logare") trebuie sa specificam daca dorim sa semnalam momentele in care sintem conectati la reteau YM. In mod obisnuit conectarea noastra la retea este semnalata persoanelor din lista noastra de contacte (lista de mesagerie) prin faptul ca emoticonita din dreptul poreclei noastre se coloreaza in galben (daca nu sintem conectati ea este gri). Dar Yahoo permite si unor situri (cum sint forumurile de discutii la care ne-am inscris) sa semnaleze in acest fel conectarea noastra la retea.

"Always sign in as invisible. (Appear offline to all users)" (Intotdeauna autentifica-ma ca invizibil. Apar ca neconectat la reteaua YM pentru toti utilizatorii acesteia). Daca dorim sa nu fim "reperati" pe timpul conectarii la reteaua YM va trebui sa bifam aceasta optiune. Vom alege aceasta optiune in principal daca nu dorim sa fim contactati de nimeni. Alti internauti vor putea sa sesizeze ca ne-am conectat la retea doar daca se intilnesc cu noi in camerele de taifas de pe Yahoo sau ii contactam noi printr-un mesaj instanataneu.

"Allow Yahoo websites to show when I am online" (Permite siturilor Yahoo sa semnaleze starea mea de conectare). Daca dorim sa permitem numai siturilor diferitelor servicii Yahoo sa semnaleze atunci cind sintem conectati la retea putem bifa aceasta optiune.

In sectiunea "Idle Status" ("Starea de inactivitate") avem de ales intre mai multe optiuni care le indica celorlalti internauti starea noastra de (in)activitate. YM tine evidenta perioadelor noastre de activitate evidentiate prin scrierea de mesaje sau comunicarea in alt mod cu ceilalti internauti. In momentul in care nu avem activitate YM poate semnala acest lucru celorlalti internauti pentru ca acestia sa nu incerce sa ne contacteze in aceasta perioada. Bifam optiunile pe care le dorim si inlaturam bifarea de la cele pe care nu le dorim.

Optiunea "Show me as idle if I don't use the computer for ... minutes" ne permite sa specificam intervalul de timp dupa care sa aparem ca fiind inactivi ("idle"). Acesta lucru le semnaleaza celorlalti internauti faptul ca nu sintem atenti la ce se intimpla in YM pentru ca sintem ocupati cu altceva sau am plecat de linga calculator.

Optiunea "Do not show anyone how long I have been idle" ("Nu arata nimanui cit timp am fost inactiv"). Daca o bifam starea noastra de inactivitate nu va fi semnala nimanui, deci vom apare ca avind mereu activitate chiar daca acest lucru nu este adevarat.

 

14. FEREASTRA  WEBCAM (minicamera video)

 

Butoanele "Camera Settings" (parametri) si "Camera Source" (sursa de imagine) ne permit sa facem reglaje tehnice legate de minicamera. Sub ele se afla o rigla pe care se afla un glisor. Facem clic pe glisor, tinem apasat butonul mausului si mutam glisorul la stinga sau la dreapta pentru a alege combinatia cea mai potrivita intre viteza de transmisie a imaginilor si calitatea acestora. Daca avem o conexiune prin telefon ducem cursorul la marginea stinga pentru viteza maxima ("faster speed"), iar daca avem o conexiune foarte rapida (cablu sau DSL) putem duce cursorul la marginea dreapta pentru o calitate mai buna a imaginii ("better quality").

Sectiunea "When someone tries to see my webcam" ("atunci cind cineva incearca sa vada imaginile transmise de minicamera mea") ne permite sa bifam una din cele trei optiuni disponibile, care sint explicate mai jos.

"Always ask for my permission" ("YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte ca o persoana sa vada imaginile transmise de minicamera)

"Allow everyone to see my webcam" ("Oricine poate vedea imaginile mele fara o permisiune explicita")

"Always allow the following people to view my webcam" ("YM trebuie sa lase internautii specificati de mine sa-mi vada imaginile fara permisiunea mea explicita"). Daca alegem aceasta optiune trebuie sa apasam butonul "Edit" si sa indicam YM care sint internautii agreati de noi. Avem si posibilitatea sa ignoram orice alte solicitari de vizualizare a imaginilor, daca bifam casuta "Ignore other view requests".

Optiunea "If I am in a chat room allow people in the chat room to view my webcam" ne permite, daca o bifam, sa facem disponibile pentru vizualizare imaginile oferite de minicamera noastra tuturor celor prezenti in aceeasi camera de taifas cu noi.

Optiunea "When I show my webcam, change my status message to" (cind minicamera e pornita, schimba mesajul de stare in ...) ne permite sa schimbam mesajul care apare in bara de stare. In mod obisnuit acest mesaj este "View My Webcam" insa putem scrie orice altceva, eventual ceva similar in limba romana.

 

15. FEREASTRA  SUPERWEBCAM (supercamera video)

 

In aceasta fereastra precizam niste parametri care permit transmiterea imaginilor minicamerei noastre la o rezolutie mai mare decit cea obisnuita si la un numar de cadre pe secunda ("frames per second") mai mare. Imaginea este mai fluida si de calitate mai buna, insa acest lucru este posibil doar daca avem o conexiune rapida la internet.

 

FEREASTRA  PRINCIPALA  YAHOO  MESSENGER

 

Fereastra principala a YM seamana cu a tuturor programelor pentru sistemul de operare Windows insa are si unele caracteristici speciale. Ea contine mai multe bare (explicate mai jos), un compartiment de mesagerie si un compartiment de continut.

 

Barele care apar in fereastra principala sint urmatoarele:

 

BARA DE MENIURI ("menubar") se afla la partea de sus a ferestrei principale. In mod obisnuit din meniuri nu se vad decit titlurile (Messenger, Contacts, Actions, Help), dar daca facem clic pe unul din titluri apare o lista (meniu) care se deruleaza in jos. Fiecare meniu contine diverse optiuni sau comenzi. Aceasta bara este discutata in detaliu mai jos.

BARA DE STATUT ("status bar") se afla sub bara de meniuri. Ea arata care este starea noastra de activitate si daca sintem disponibili ("Available") sau nu pentru taifas cu alti internauti. Daca facem clic pe bara va apare un meniu cu diverse optiuni ("Be right back" - ma intorc imediat ; "Busy" - ocupat ; etc.). Pentru a ne alege un statut facem clic pe optiunea care se potriveste cel mai bine cu starea noastra de disponibilitate. Avem si posibilitatea de a compune un text care sa exprime cel mai bine aceasta stare daca facem clic pe optiunea "New status message". De asemenea avem posibilitatea sa fim "invizibili" pentru alti internauti chiar daca avem programul YM deschis (optiunea "invisible to everyone"). Aceasta ne permite sa-i contactam pe cei cu care dorim sa discutam, fara a ne trada prezenta altor internauti care folosesc YM.

BARA DE INSTRUMENTE ("toolbar" - "instrubara") se afla sub bara de meniuri si contine niste butoane pe care apasam pentru a da comenzi rapide programului. Ea contine butoanele "Add a Contact" (facind clic pe pe butonul care are semnul + pe el putem adauga un internaut din retelele YM sau Windows Live la lista noastra de contacte), "Messenger List / Address Book" (facind clic pe un buton sau pe celalalt apare lista de contacte sau agenda cu adrese), "Yahoo Mail" (facind clic pe el putem sa ne logam la contul de posta electronica Yahoo), "Voice Messages and Call History" (facind clic pe el accesam casuta unde sint stocate mesajele vocale si putem vedea istoricul apelurilor telefonice) si "Yahoo 360"  (facind clic pe el ne logam la serviciul Yahoo 360 care ne permite sa tinem un blog si sa partajam poze).

BARA DE CAUTARE A CONTACTELOR ("contact search bar") se afla sub bara de instrumente. Ea ne permite trimiterea rapida de mesaje sau apelarea unor persoane.

BARA DE VOCE ("voice bar") se afla sub lista de contacte si ne permite apelarea telefonica a persoanelor.

BARA DE CAUTARE ("search bar") se afla la baza ferestrei (cel mai jos). Daca dorim sa aflam care sint paginile web care contin un anumit cuvint sau grup de cuvinte scriem cuvintul respectiv in cimpul de cautare si facem clic pe butonul "Search" (cauta). Va apare in explorator o lista de pagini web care contin cuvintul cautat, lista alcatuita de motorul de cautare Yahoo.

Putem decide care dintre bare sa fie afisate daca facem clic pe meniul "Messenger", apoi pe optiunea "Show / Hide" si inlaturam bifarea din dreptul barelor pe care nu le dorim.

 

1. BARA DE MENIURI contine urmatoarele meniuri :

 

1.1 MESSENGER - Contine comenzi referitoare la conectarea la serverul YM

 

"My Status" : Ne permite sa schimbam starea noastra de activitate ("online status"). Alegem din meniul care se deschide starea adecvata : "available" (disponibil), "be right back" (ma intorc in curind), "busy" (ocupat), etc.

"No Incoming Calls" : Ne permite sa refuzam orice apel telefonic.

"My Contact Details" : Ne permite sa modificam informatiile despre noi pe care dorim sa le facem publice (nume de familie, prenume, telefon, adresa de mel, etc.)

"My Account Info" : Ne permite sa vedem informatiile despre contul nostru de la Yahoo.

"My Profiles" : Ne permite sa editam profilul nostru si sa cream sau sa stergem identitatile alternative ("alternate ID's") pe care le folosim cu YM.

"My Display Image" : Ne ofera posibilitatea setarii preferintelor noastre legate de afisarea imaginii sau avatarului care ne reprezinta atunci cind particpam la discutii.

"My Webcam" : Ne permite sa pornim minicamera video, bineinteles daca avem una conectata la calculator.

"Show / Hide" : Ne permite sa afisam sau sa ascundem barele din interfata YM.

"Change Skin" : Ne permite sa schimbam costumul YM.

"Yahoo Chat Rooms" : Ne permite accesul la camerele de taifas puse la dispozitie de Yahoo.

"Preferences" : Ne permite sa modificam preferintele noastre legate de programul YM.

"Privacy Options" : Ne permite sa modificam modul in care dorim sa ne fie respectata intimitatea atunci cind folosim YM. "Sign In to Mobile Device" : Ne permite sa folosim serviciul de mesagerie instantanee Yahoo prin intermediul unui dispozitiv mobil (telefon, PDA, etc.) capabil sa transmita mesaje scurte (SMS).

"Sign Out" : Ne permite sa ne delogam de la servicul de mesagerie instantanee Yahoo (sa ne deconectam de la serverul YM), fara a inchide programul.

"Close" : Inchide programul YM.

 

1.2 CONTACTS - Contine setari referitoare la persoanele cu care comunicam (contacte).

 

"Add a Contact" : Ne permite sa adaugam un contact (persoana cu care dorim sa conversam) la lista de mesagerie.

"Invite People to Join" : Ne permite sa invitam persoane (prin posta electronica) din retelele Yahoo sau Windows Live pentru a ni se alatura la o discutie.

"Import Contacts" : Ne permite sa importam contactele din agenda de adrese Yahoo sau din agenda programului Outlook.

"Stealth Settings" : Ne permite sa aparem ca fiind "invizibili" (neconectati la retea) pentru unele persoanele din lista de contacte.

"Contact Details" : Ne permite sa vedem informatiile despre persoanele din lisat de contacte.

"View Profile" : Ne permite sa vedem profilul (informatii detaliate) unei anumite persoane sau profilul nostru. Fiecare utilizator Yahoo isi poate modifica oricind profilul, adaugind sau inlaturind informatii.

"Message Archive" : Ne permite sa vedem si sa administram mesajele schimbate cu ceilalti internauti prin intermediul YM. Arhivarea mesajelor nu este o optiune implicita a programului YM. Daca dorim ca mesajele sa fie arhivate trebuie sa specificam acest lucru in fereastra cu optiunile programului ("Preferences") la sectiunea corespunzatoare ("Archive").

"Voice Messages and Call History" : Ne permite sa accesam casuta unde sint stocate mesajele vocale si putem vedea istoricul apelurilor telefonice.

"Ringtone" : Ne permite sa setam melodia soneriei sau sa o facem muta.

"Show offline contacts" : Daca bifam optiunea (recomandat) persoanele neconectate la retea vor apare si ele in lista de contacte.

"Show Messenger List" : Ne permite sa afisam lista de mesagerie (contacte).

"Show Address Book" : Ne permite sa afisam agenda de adrese.

"Delete" : Ne permite sa stergem elemente din lista de mesagerie (grupuri, contacte).

"Organize Messenger List" : Este un submeniu care contine comenzi ce ne permit sa administram lista de contacte (alcatuirea de grupuri de persoane, stergerea grupurilor, etc.).

 

1.3 ACTIONS - Contine comenzile programului YM care ne permit sa comunicam cu alti internauti.

 

"Send an Instant Message" : Ne permite sa trimitem un mesaj instantaneu.

"Call Computer" : Ne permite sa initiem o discutie in mod audio cu un alt posesor de PC care este si el conectat la reteaua Yahoo.

"Call a Phone Number" : Ne permite sa folosim servicul de telefonie prin internet (Voice over IP - VOIP) pentru a apela numere din reteaua telefonica fixa sau mobila. Este un serviciu cu plata si nu functioneaza decit in citeva tari printre care nu se afla Romania.

"Call Setup" : Ne permite sa facem reglari de finete ale volumului microfonului si difuzoarelor cu ajutorul Asistentului de Setare a Apelarii.

"Send an SMS Message" : Ne permite sa trimitem un mesaj scurt catre posesorul unui telefon mobil.

"Send an Email" : Ne permite sa trimitem un mel cu ajutorul programului implicit ("default") de posta electronica (Outlook Express, etc.).

"Send My Contact Details" : Ne permite sa trimitem detaliile despre contul nostru de la Yahoo.

"Send My Messenger List" : Ne permite sa trimitem lista de mesagerie (cu contacte).

"Send a File" : Ne permite sa trimitem un fisier de pe calculatorul nostru.

"Share Photos" : Ne permite sa partajam poze.

"Play A Game" : Ne permite sa invitam o persoana pentru a juca un joc online (sah, table, etc.) oferit de serviciul Yahoo Games.

"Choose a Plugin" : Ne permite sa alegem o extensie pentru a o instala, dezinstala, porni sau opri.

"View Webcam" : Ne permite sa vedem imaginea de la o minicamera video.

"Invite to My Webcam" : Ne permite sa invitam pe cineva sa vada imaginile de la minicamera noastra.

"Invite to Conference" : Ne permite sa invitam mai multi internauti (maximum 10) pentru a participa la o conferinta.  

 

1.4 HELP - Contine comenzi referitoare la informatiile ajutatoare necesare pentru a invata sa folosim corect YM.

 

2. COMPARTIMENTUL  DE  MESAGERIE :

 

Acesta se afla in centrul ferestrei principale YM, iar continutul sau este determinat de butonul care este apasat. Avem la dispozitie butonul "Messenger List" pe care daca facem clic apare lista de mesagerie (alcatuita din amicii nostri si din persoanele cu care conversam la momentul respectiv) si butonul "Address Book" pe care daca facem clic apare agenda de contacte pe care o putem astfel administra.

 

3. COMPARTIMENTUL  DE  EXTENSII :

 

Este situat sub compartimentul de mesagerie. Extensiile (numite in engleza plug-ins sau add-ons) sint niste mici programe care se "grefeaza" pe un soft si i imbunatatesc functionalitatea. Ele pot fi instalate si dezinstalate cu usurinta. Acest compartiment ne permite accesul usor la unele functii adaugate prin instalarea unor extensii (stiri, calendar, vreme, etc.).

 

 

LISTA  DE  MESAGERIE

 

Lista de mesagerie (LIM, lista de contacte) este o componenta esentiala a oricarui program de MI si de aceea ea se gaseste intotdeauna in partea centrala a ferestrei principale a acestora. Pentru ca YM se doreste un program care sa fie folosit atit de utilizatorii casnici (care se conecteaza de acasa), cit si de cei din mediul institutional (scoala, servici, etc.) in versiunea 6 a YM a fost inlocuita denumirea "Friends List" (lista de prieteni) folosita in versiunea 5 a programului cu denumirea mult mai neutra "Messenger List" (lista de mesagerie). Aceasta lista are diferite denumiri ("buddy list", "friends list", etc.) in limba engleza in functie de softul de MI folosit si de versiunea acestuia, insa functionalitatea ramine aceeasi. In principiu ea functioneaza ca o carte de telefon care ar contine numele prietenilor nostri si care in acelasi timp ne-ar indica daca acestia sint acasa, pentru a fi siguri ca ne vor raspunde la telefon. Tocmai aceasta ultima caracteristica face ca intelegerea functionarii listei de mesagerie sa fie esentiala pentru oricine doreste sa foloseasca programele de MI.

 

1. GRUPURILE DE CONTACTE (PERSOANE)

 

Uznumele (numele de utilizator, identificatorul Yahoo) contactelor (persoanelor) prezente pe lista sint aranjate in mai multe grupuri pe care trebuie sa le definim. Aceste grupuri nu sint altceva decit o modalitate de a pune in ordine lista de mesagerie, ele neavind in afara de aceasta functie nici o alta importanta. De exemplu putem sa avem grupul persoanelor pe care le cunoastem de la scoala (sau servici), grupul acelora care ne sint rude si grupul acelora cu care am comunicat exclusiv prin internet (pe care nu le-am intilnit niciodata in realitate).

Grupurile apar in compartimentul de mesagerie al ferestrei principale YM ca niste liste care pot fi expandate (vedem uznumele contactelor) sau comprimate (vedem doar titlul grupului) daca apasam pe sagetuta din stinga denumirii lor. Putem crea grupuri facind clic pe meniul "Contacts", apoi pe optiunea "Organize Messenger List" si in fine facind clic pe "Create New Group". Se va deschide un nou meniu in care facem clic pe optiunea "Create New Group". Va apare o minifereastra continind un cimp in care trebuie sa competam numele grupului si apoi sa apasam butonul OK. Grupul nou creat va fi afisat in compartimentul de mesagerie.

Daca facem clic dreapta pe numele grupului va apare un meniu cu mai multe optiuni pe care putem face clic daca e nevoie : "Add a Contact to Group" (adauga o persoana la grup), "Rename Group" (redenumeste grupul), "Delete Group" (sterge grupul, actiune posibila doar daca grupul e gol) si "Create New Group" (creaza un grup nou). In afara de aceste optiuni administrative mai exista doua optiuni de comunicare foarte importante si anume : "Send Instant Message to All in Group" (trimite un mesaj tuturor persoanelor din grup) si "Invite All in Group to Conference" (invita toate persoanele din grup la o conferinta). De asemenea e posibil sa stabilim pentru fiecare grup niste setari particulare de confientialitate (invizibilitate) in ceea ce ne priveste.

Putem muta persoanele (contactele) dintr-un grup in altul facind clic pe uznumele lor si apoi (tinind apasat butonul sting al mausului) tragind uznumele in grupul dorit. Metoda este denumita "drag and drop" (trage si da drumul).

 

2. ADAUGAREA DE CONTACTE (PERSOANE) LA LISTA :

 

Pentru a adauga contacte (persoane cu care conversam pe internet) la lista avem mai multe variante. Cea mai evidenta este apasarea pe butonul "Add" din fereastra principala YM. Alte posibilitati sint legate de comanda "Add a Contact" prezenta in meniul "Contacts" al ferestrei principale YM si de comanda "Add to Messenger List" prezenta in submeniul "Contact Options" din meniul "Actions" al ferestrei de comunicare cu ceilalti internauti.

Oricare varianta am alege-o va apare o fereastra in care sintem intrebati cum dorim sa identificam amicul pe care-l dorim adaugat la lista. In cimpul "Messenger ID or email address" completam identificatorul Yahoo (uznumele, porecla) sau adresa de mel a contactului respectiv iar apoi alegem reteaua de MI in care se afla. Facem apoi clic pe butonul "Next".

Va apare o fereastra cu doua cimpuri care trebuie completate. In cimpul "Choose or Enter a Group for this person" trebuie sa selectam un grup existent din meniu sau sa completam un nume de grup nou in care dorim sa includem persoana respectiva. Atunci cind dorim sa adaugam o persoana la lista de contacte trebuie sa avem mai intii consimtamintul acesteia, din motive de respectare a intimitatii personale. Ca urmare el (sau ea) va primi un mesaj din partea noastra la care poate sa raspunda afirmativ (aproba adaugarea la lista de contacte) sau negativ (refuza). In functie de raspuns putem adauga sau nu persoana la lista, softul YM nu ne permite sa adaugam o persoana fara consimtamintul acesteia. In cimpul "Enter a brief introduction" scriem deci un mic mesaj catre persoana respectiva in care expunem motivele pentru care dorim sa o adaugam la lista de mesagerie. Acest din urma lucru este o dovada de politete si este recomandat sa procedam in acest fel daca dorim sa obtinem un raspuns afirmativ. Totusi este o etapa optionala (neobligatorie). Facem apoi clic pe butonul "Next" si mesajul va fi transmis automat. Facem apoi clic pe butonul "Finish", pentru a incheia procedura de adaugare a unui nou contact.

Internautul pe care dorim sa-l trecem pe lista de amici va primi o instiintare de la Yahoo sub forma unei miniferestre numita "Add to Messenger List Request" ("Solicitare de adaugare la lista de mesagerie"). El (sau ea) are doua posibilitati de raspuns : afirmativ (face clic in cerculetul de linga optiunea "Allow this person to add me and see when I am online") sau negativ (face clic pe butonul "Do not allow..."). Daca raspunsul este afirmativ internautul va apare in lista noastra de contacte. O a treia optiune, numita "And add to my Messenger List" permite atit acceptarea cererii cit si adaugarea solicitantului la lista de contacte.

Daca nu avem cunostinte care sint inregistrate la portalul Yahoo putem sa le sfatuim sa se inregistreze sau putem incerca sa gasim parteneri de conversatie cu ajutorul serviciului Yahoo Member Directory. Acesta este un catalog care contine uznumele persoanelor inregistrate la Yahoo care doresc sa fie contactate pentru initierea unei conversatii. Pentru a fi listat in acest catalog un membru Yahoo trebuie sa specifice in profilul sau in mod expres acest lucru, adica sa faca clic pe legatura "Create a Listing" si sa urmeze instructiunile din sectiunea respectiva. Fiecare persoana prezenta in catalog are specificate datele personale pe care a ales sa le faca publice in profilul Yahoo (virsta, domiciliu) si de asemenea care sint subiectele de conversatie preferate. Membrii Yahoo sint grupati in catalog dupa intersele lor in privinta purtarii unei discutii. Astfel, avem mai multe categorii si anume : "Computers & Internet", "Regional", etc. In cadrul fiecarei categorii membrii sint grupati dupa subcategorii. Astfel in categoria Regional avem subcategoria Countries si mai departe in aceasta din urma intrarea Romania. Membrii Yahoo listati in aceasta categorie doresc sa converseze in limba romana, pe subiectele care ii intereseaza pe fiecare in parte. Putem sa vizualizam in pagina web doar o anumita parte dintre acestia (dupa sex sau dupa categoria de virsta), pentru a-i gasi mai usor pe aceia cu care dorim sa intram in contact. Cei listati au alaturi de uznume emoticonita care arata daca sint sau nu conectati la reteaua YM. Daca sint conectati ii putem contacta prin YM, iar daca nu sint ii putem contacta cu ajutorul unui mesaj offline sau prin posta electronica. In acest fel, dupa ce purtam mai multe conversatii cu persoanele care au aceleasi preocupari ("interests") cu ale noastre ne putem alcatui o lista de mesagerie.

 

3. ADMINISTRAREA LISTEI DE MESAGERIE :

 

Putem sa facem diverse operatii administrative cu lista de contacte : adaugare de noi contacte, stergerea unor contacte, mutarea sau copierea contactelor dintr-un grup in altul, crearea si stergere de grupuri. Acestea se fac apelind la procedura prezentata mai sus ("drag and drop") si facind clic pe optiunile ("Delete Group", Add a contact to Group", "Rename Group" sau "Create new group") din meniul care apare daca facem clic dreapta pe numele unui grup. Atunci cind stergem o persoana din lista de mesagerie aceasta nu va fi notificata de actiunea noastra.

 

4. FOLOSIREA LISTEI DE MESAGERIE:

 

Principala functie a listei de mesagerie este sa ne arate care dintre persoanele din lista sint conectate la reteaua YM, in asa fel incit sa putem sa le contactam pentru a discuta cu ele. In momentul in care o persoana s-a conectat la internet si a lansat in functiune programul YM, serverul Yahoo ne va atrage atentia asupra faptului ca persoana este online prin aparitia unei emoticonite ("smilie" - zmbaret) simboliznd o fata zimbitoare colorata in galben in dreptul uznumelui persoanei respective. Daca facem dublu clic pe uznumele contactului va apare o fereastra de comunicare in care va trebui sa scriem mesajul de initiere a unei conversatii. Alternativ, daca facem clic dreapta pe uznume va apare un meniu cu multe optiuni (trimitere de fisiere, invitatie la conferinta, etc.). Alegem optiunea dorita din acest meniu si facem clic pe ea. Daca linga uznumele unui contact se afla o emoticonita reprezentind o fata colorata in gri, atunci acesta nu este conectat la reteaua YM sau a activat optiunea de invizibilitate ("stealth"). Si in aceasta situatie putem sa ii trimitem un mesaj, care ii va fi prezentat in momentul in care se va conecta la retea ("offline message"). Chiar daca persoana este conectata si doreste sa ramina invizibila ea va primi oricum mesajul.
Categorie: Articolele mele | Adaugat de: AdrianMarian (2011-03-10)
Vizualizari: 4907 | Comentarii: 3 | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:

Ceas

Videoclip 17

Videoclip 18

Videoclip 13

Videoclip 12

Videoclip 3

Videoclip 4

Videoclip 5

Videoclip 1

RADIO

Videoclip

Cautare